Hošťálková – V tesařské dílně Antonína Papšíka v Hošťálkové na Vsetínsku začali přípravné práce na stavbu dřevěného kostelíka pro Třinec-Guty. Římskokatolická farnost Střítež u Českého Těšína společně s Biskupstvím ostravsko-opavským změnila s ohledem na záporné závazné stanovisko vydané HZS MS kraje plánovaný postup prací. Hrubá stavba kostela vyroste nejdříve na Vsetínsku. Jako stavebnice se po získání všech povolení zase rozloží, převeze a sestaví přímo v Gutech.

Současně farnost v koordinaci s biskupstvím podala žádost o vydání nového závazného stanoviska HZS, bez kterého není možné stavbu zahájit. Nic však nebrání tomu, aby se připravené dřevo začalo přímo na dvoře tesařské dílny opracovávat a připravovat na stavbu.

Tesaře ke změně plánu vede také skutečnost, že nemohou dále vyčkávat a jen sledovat vysychající trámy. „Vzhledem k tomu, že dřevo pro stavbu kostela je již delší dobu zajištěno a zčásti opracováno, je potřeba s ním dále pracovat. Proto bylo přikročeno k opracování dřeva pro stavbu v místě sídla dodavatele stavby - v Hošťálkové,“ uvedl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Budoucí kostelík Božího Těla tak dříve než v Gutech, budou moci vidět lidé na Vsetínsku. „Jednotlivé trámy jsou upravovány do potřebné podoby a kostel z části vzniká přímo na místě. Po úpravě jednotlivých prvků stavby budou konstrukce opět rozebrány a vhodně uloženy do zahájení stavby v Gutech. Stavba tak v Gutech bude probíhat podstatně rychlejším tempem,“ dodal Kotásek.

Současně s přípravou dřevěných konstrukcí kostela byla zadána také výroba nových zvonů. Do zvonice budou osazeny celkem 4 zvony. Na zvony přispělo podstatnou částkou 300.000,- Kč Město Ostrava. Zvony vyrábí zvonařská firma Jana Felczyńskiego ve východopolském Przemyślu. Stejná dílna již dodávala dva zvony pro původní kostel v Gutech.

Foto: Václav Kotásek

Pin It