Ostrava - Nejhranější britský muzikál v historii s příběhem o biblickém Josefovi a jeho bratřích v podání herců, tanečníků a muzikantů Národního divadla moravskoslezského se stal hlavním bodem třídenního festivalu Slezská lilie. Prostranství před katedrálou Božského Spasitele se v sobotu 15. června zaplnilo diváky, kteří se s prvními tóny hudby autorů Tima Rice a Andrew Lloyd Webbera ponořili do příběhu s názvem Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť.

Malým i velkým divákům se tajil dech nad výkony herců, kteří muzikál zahráli poprvé mimo prostory divadla na otevřeném jevišti. Dílo navíc reprízovali po třech letech od posledního představení a muzikál nacvičili pro jedno jediné festivalové představení.

„Po úspěšném představení muzikálu Jesus Christ Superstar, který se ve spolupráci s divadlem podařilo zahrát na minulém ročníku festivalu, nám vedení divadla nabídlo ze svého repertoáru tento slavný muzikál. Herci a muzikanti museli kvůli festivalu dílo znovu nazkoušet, protože se toto představení již několik let nehraje. Všechny generálky šly těsně před večerním vystoupením,“ uvedl Martin Menšík, který stojí za přípravou festivalu Slezská lilie od jeho prvních ročníků.

Výsledek souhry herců na podiu před katedrálou, muzikantů v divadle a techniků, kteří vše pomocí kabelů propojili, ozvučili a nasvítili, byl ohromující. „Viděl jsem slzy v očích. A když muzikál skončil, bylo vidět, že si lidé z představení odnášejí domů takový klid,“ dodal P. Dariusz Sputo, který ve své farnosti Ostrava-Kunčičky tradici křesťanských festivalů zahájil.

Letošní devátý ročník zahájil v pátek 14. června Večer nadějí. Na podium před katedrálou jako první vystoupil komunitní gospelový sbor Family Gospel Ostrava. Dalším hostem večera byl herec, hudebník, textař a skladatel Ondřej Brzobohatý. Ačkoliv na festivalech nevystupuje, v případě Slezské lilie udělal výjimku. A to je dobře. Program před katedrálou totiž zaujal nejen diváky, kteří přišli kvůli festivalu, ale i náhodné kolemjdoucí.

„Přišla za mnou jedna holčička, která mi děkovala za tento festival. Říkala mi, že rodiče nikam na festivaly nechodí, a dnes šli náhodou kolem a tak je to upoutalo, že zůstali až do konce. Nakonec přišli všichni za mnou, měli slzy v očích a děkovali nám i vystupujícím. Říkali mi, že jim dnes vstoupila do jejích srdcí naděje,“ podělil se o svědectví ze zahajujícího festivalového dne, který završila slovenská chválová a misijní kapela Timothy.

Sobotní program Noci lilie zahájilo v kostele sv. Václava trio Tykráso, které představilo melancholicky zhudebněné básně. Po hudbě a verších přišel na řadu děkan Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci Peter Tavel. Další program pak již pokračoval před katedrálou Božského Spasitele. Nejprve vystoupilo mužské vokální kvinteto Hlasoplet, které vzniklo na půdě Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a lidi baví už od roku 2003. Další čas před katedrálou patřil již zmíněnému muzikálu. Závěr sobotního večera bylo možné ještě prožít při písních a modlitbě chval v kostele sv. Václava.

To se již před katedrálou pustili do práce technici, aby složili konstrukci podia a převezli je do Ostravy-Kunčiček, kde program pokračoval v neděli 16. června Dnem andělů. O hudební část se postarala frýdecko-místecká schola Didaché, která funguje už od roku 1996. Muzikou a zpěvem schola doprovodila také mši svatou, kterou celebroval biskup František Václav Lobkowicz. Po bohoslužbě se P. Dariusz Sputo a P. Leoš Ryška, SDB, podělili o své zážitky ze svých cest.

Po programu Faráři na cestách dorazil do Kunčiček farář z Neratova P. Josef Suchár, který se ve dvou přednáškách podělil o svou zkušenost z pastorace ve farnosti Neratov. Komunita, která v této malé vesničce v Orlických horách působí, pomáhá hendikepovaným lidem. „Otec Suchár nám svým povídáním ukázal silné příběhy, jak se člověk může stát andělem pro druhé. A o tom je ten náš festival, jsme tady pro prostě druhé,“ dodal otec Dariusz Sputo.

Foto: Zdeněk Poruba/Člověk a víra

Pin It