Ostrava - Návštěvnost Noci kostelů letos poprvé po deseti letech poklesla. Zájem o programy, které v 139 kostelích a modlitebnách připravovaly stovky dobrovolníků, se snížil o 12,5 %. Organizátoři napočítali celkem 28 tisíc návštěvnických vstupů. Loni to bylo o 4 tisíce více. 

"Oproti loňskému roku je to trochu pokles," uvedl Miroslav Přikryl, hlavní koordinátor Noci kostelů v ostravsko-opavské diecézi, který dodal, že se v tomto roce oproti tomu minulému do akce zapojily o dva kostely méně. Kvůli opravám se letos nemohly otevřít dva velké a hojně vyhledávané kostely - konkatedrála Panny Marie v Opavě a barokní kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku. 

Nejvíce lidí se přišlo podívat do kostelů ve Frýdku-Místku. Absolutně nejnavštěvovanějším kostelem se jako i v jiných letech stala frýdecká bazilika Navštívení Panny Marie, která si letos připomíná 20 let od povýšení na baziliku minor. Do kostela a také do krypty se přišlo podívat okolo 2 tisíc lidí. Kdo přišel do baziliky, zamířil také do farního kostela sv. Jana Křtitele. Zde napočítali celkem 1400 návštěv. 

O polovinu méně lidí se přišlo podívat do kostelů v Místku. Farní kostel sv. Jana a Pavla zaznamenal 849 návštěvnických vstupů a kostel sv. Jakuba blízko náměstí 620 hostů. Zájem byl také o frýdecko-místecký evangelický kostel, kde si zajímavý program přišlo užít 571 zájemců. Do kostelíka sv. Jošta ve Frýdku na hudební program přišlo celkem 457 lidí. 

Největší město v kraji a sídlo diecéze se může rovněž pochlubit vysokou návštěvností.  Jako jeden z cílů svého večerního putování si ostravskou katedrálu Božského Spasitele vybralo 750 lidí. Poutníky Noci kostelů zde na úvod programu přivítal biskup František Václav Lobkowicz i primátor Ostravy Tomáš Macura. Lidé si mohli prohlédnout nově instalovanou výstavu o P. Richardu Henkesovi nebo vitríny s pracemi studentů architektury na téma Duchovní brownfield Ostrava!!!

Magnetem pro prohlídku kostela sv. Václava v centru Ostravy se stal pozdně gotický obraz Těrlické Madony, který je od začátku května instalován v boční kapli kostela. Vzácná památka byla objevena při restaurování barokního mariánského obrazu z kostela sv. Vavřince v Těrlicku-Kostelci. Na obraz se mohou lidé přijít podívat až do konce října v rámci projektu Otevřené chrámy. 

V Ostravě se do Noci kostelů zapojila řada dalších farností a komunit křesťanských církví. Evangelický Kristův kostel na Českobratrské ulici vidělo 701 návštěvníků,  v dřevěném kostele sv. Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové napočítali 431 hostů, v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze 422 a v kostele Panny Marie, Královny posvátného růžence v Ostravě-Hrabůvce 407. 

Kostel sv. Anny v Polance nad Odrou zaznamenal návštěvnost 392. Tradičně zde otevřeli už dopoledne, aby se do kostela mohly přijít podívat i děti z místní školy a školky. "My tady máme každoročně vedle Noci kostelů také Dopoledne kostelů. S učitelkami se přišlo do našeho kostela podívat 110 dětí z mateřské školy, některé z nich byly v kostele poprvé v životě," uvedl duchovní správce farnosti Ostrava-Polanka P. Zdeněk Pluhař. 

V ostatních částech diecéze se návštěvnost jednotlivých kostelů pohybovala od 100 do 300 zájemců. Ze statistiky vybočuje například kostel sv. Stanislava v Bolaticích, který si přišlo prohlédnout 500 lidí, zájem byl o kostel sv. Valentina v Příboře, který vidělo 400 hostů. Průměrnou návštěvnost překonal kostel Božího Těla v Jablunkově a kostel sv. Martina ve Frenštátě pod Radhoštěm, oba shodně navštívilo 350 poutníků Noci kostelů. 

Nejmenší zájem o prohlídku kostela a nabízené programy zaznamenaly v pohraničních oblastech diecéze. Deset hostů za celý večer napočítali v kostele sv. Jáchyma v Kobylé nad Vidnávkou, 22 v kostele sv. Benedikta v Krnově-Kostelci a 30 lidí přišlo do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Nových Valteřicích na Bruntálsku. 

Desítky návštěvníků ve vesnických kostelích neznamenají malý zájem. Místa, kam běžně na bohoslužby přichází jen několik místních, případně pár rekreantů, jsou počty návštěv ohromující. Do kostela Božího Těla ve Staré Červené Vodě na Jesenicku zaznamenali během páteční Noci kostelů 60 návštěv a v kostele sv. Anny (Annaberg) v okrese Bruntál dokonce 127 poutníků.

Během Noci kostelů v katedrále Božského Spasitele v Ostravě nad hlavami návštěvníků poletoval nafukovací klaun očkatý. Foto: Zdeněk Poruba

Pin It