Maria Hilf - Téměř dva tisíce poutníků zaplnily v sobotu 15. září areál poutního místa Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor. Na 23. pouť národů dorazili především poutníci z Polska. Uprostřed lesa zaparkovalo 24 autobusů a 110 aut. Při mši svaté zněla kromě polštiny, němčiny a češtiny také latina. Hlavními celebranty byli biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup z Opole Paweł Stobrawa. O hudební doprovod se postaral dechový orchestr Dęta z obce Biała u Prudniku.

Poutní místo si letos připomíná 300 let od svého založení a biskup Lobkowicz ve své promluvě připomněl, že lidé přicházeli prosit Matku Boží do lesní svatyně i v dobách, když z kostela zbyla jen hromada sutin. „Jsem přesvědčen o tom, že díky jejich modlitbám, dnes stojí Maria Hilf a je vidět pěkně z daleka.“

Poutní místo zasvěcené Panně Marii, Ochránkyni života, navštěvují od jeho obnovy v roce 1995 tisíce poutníků ročně. Mnozí z nich přicházejí prosit o své ještě nenarozené děti a fotografie stovek malých dětí svědčí o vyslyšení jejich proseb. K modlitbě za mladý manželský pár, který touží po dítěti, vyzval poutníky také biskup Lobkowicz. „Před šesti týdny mi radostně oznámili, že se těší na miminko. Minulý týden jsem dostal zprávu, že miminko už je v nebi,“ podělil se biskup s poutníky o trápení mladých manželů.

Poutní místo navštívila také skupinka cyklistů, která se po mši svaté z Maria Hilf vydala ještě na Praděd a v neděli 16. září dorazili také na Cvilín, kde společně s dalšími stovkami poutníků oslavili hlavní pouť k Panně Marii Sedmibolestné. Svou cyklopoutí se tak připojili k akci Do kostela na kole, která během víkendu zahájila tzv. Týden mobility zaměřený na omezení dopravy osobními auty. 

Foto: Pavel Siuda

Pin It