Ostrava – Na slavnost svaté Hedviky v pondělí 16. října udělil ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz 24 ocenění za obětavou službu pro diecézi. Pamětní list s poděkováním, medaili sv. Hedviky a červenou růži přijali jako poděkování za dlouholetou a nezištnou službu pro diecézi. Ocenění jsou udělována od roku 2011 u příležitosti slavnosti svaté Hedviky. Nominace kandidátů vzešly z jednotlivých děkanátů a Charit.

 

V roce 2017 ocenění získali:

P. Václav Altrichter, SDB
ZA OBĚTAVOU KNĚŽSKOU SLUŽBU V DIECÉZI

P. Václav Altrichter před dvěma dny oslavil osmdesát let. Na kněze byl vysvěcen 23. 6. 1973 v Olomouci. Náleží řeholní rodině salesiánů a jako farní vikář a později farář působil v naší ostravsko-opavské diecézi. Jmenujme například farnosti Frýdek, Bohumín-Nový Bohumín, Rybí, Štramberk, Moravská Ostrava, Ostrava-Třebovice. Za totalitního režimu se angažoval ve prospěch společenství mladých pořádáním tzv. Chaloupek. Což mu přineslo ze strany režimu útisk a pronásledování. V současné době je na odpočinku v Kroměříži.

Anna Bayerová
ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU VE FARNOSTI KUNÍN A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Paní Anna Bayerová se narodila v roce 1947 a letos tedy oslavila své životní jubileum. Pochází z početné rodiny, ve které nalezla zdravou víru a opravdový křesťanský způsob života. S manželem Bohumilem se přestěhovali do Kunína
a prakticky ihned věnovali svou péči tamějšímu kostelu. Od úklidu, výzdoby, kostelnické služby až po organizování poutí. Jejich angažovanost významně přispěla životu farnosti.

Josef Fešar
ZA OBĚTAVOU CELOŽIVOTNÍ SLUŽBU FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Život pana Josefa, z farnosti Polanka nad Odrou, je již od dětství spjat se službou kostelu. Jako chlapec ministroval a pomáhal kněžím. Dodnes se obětavě podílí na činnostech spojenými s provozem farnosti a je kdykoliv ochoten dát svůj čas v jejich potřebách. Pro svou celoživotní obětavou službu, pro příkladný život v křesťanské rodině je oporou a povzbuzením pro celé farní společenství.

Zuzana Foltová
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Paní Zuzana bydlí s manželem a dvěmi osvojenými dětmi v Hlučíně Bobrovníkách. V Charitě svatého Alexandra působí na pozici vedoucí textilní dílny od roku 2002. V oboru textilní výroby je zdatnou odbornicí, která dovede uplatnit svou kreativitu i schopnost zabezpečit smysluplnou práci pro dílnu. Jako vedoucí je uznávanou osobností, která s nadhledem a lidsky dovede vést zaměstnance se zdravotním postižením. Svým osobním životem i obětavou a trpělivou službou je povzbuzením i příkladem zmíněné charity.

Zdeňka Foltýnová
ZA OBĚTAVOU A DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI

Paní Zdeňka patří v Polance nad Odrou k těm farníkům, kteří v tichosti a nenápadně pomáhají v nejrůznějších drobných činnostech a potřebách farnosti. Ač sama zdravotně limitována, neváhá nabídnout svou pomoc. Mimo to vede modlitbu růžence, je dlouholetou členkou kostelního sboru a v případě potřeby pomůže i v kostelnické službě. Farnost je vděčná za její dlouholetou a obětavou službu.

Ladislav Holba
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Do charity svatého Alexandra nastoupil pan Ladislav v roce 2002 jako osoba se zdravotním postižením. Ač nevidomý, vykonává specificky užitečný program. Každý rok navštěvuje ostravské školy a školky přibližuje dovednosti vodicího psa i konkrétní činnosti Charity sv. Alexandra. Angažuje se také v prodeji drobných výrobků chráněných dílen a během 10 let dokázal zprostředkovat jejich prodej v hodnotě větší než jeden milión korun. Práce ho baví, využívá své komunikativní dovednosti a přenáší nápady zákazníků do výrobních dílen. Nejcennější není ekonomický přínos jeho činnosti, ale nevyčíslitelná hodnota jeho sociálně-společenského významu a role v charitě.

Markéta Chorovská
ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU, ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Život paní Chorovské je již sedmdesát let spjat s farností Hlučín. Už její otec dlouhá léta sloužil jako kostelník a s manželkou zpívali v chrámovém sboru. Ve svých patnácti letech se k nim paní Markéta přidala a jako kostelnice či členka sboru tak působí dodnes. Sama se věnuje skupince zpěvaček pro službu při pohřbech. Téměř 17 let pečuje o úklid fary a stará se o domácnost hlučínských kněží. Jako obětavá, tichá žena je oblíbená v celé farnosti.

Lumír Jendryščík
ZA ANGAŽOVANOU POMOC VE FARNOSTI

Pan inženýr Jendryščík se v posledních letech velmi obětavě a odborně angažoval při opravách farní budovy ve farnosti Dětmarovice. Svým příkladem motivoval i mnohé další farníky, u kterých si získal přirozenou autoritu, oblibu i respekt. Společně s manželkou se podílejí na mnohých dalších aktivitách farnosti.

Pavel Kotlář
ZA DLOUHOLETOU ANGAŽOVANOST PRO FARNOST HAŤ A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Pan Pavel Kotlář je rodák z Darkovic. Do obce Hať se přiženil a v létech 1990 až 2014 tam zastával funkci uvolněného starosty. Velkou měrou se podílel na jakýchkoliv opravách a rekonstrukcích chrámu svatého Matouše. Jeho zásluhou byla uskutečněna oprava střechy, věže, fasády a elektroinstalace kostela. Byl rozšířen hřbitov a v obci a jeho okolí opraveny všechny pomníky a kříže. V chrámu sv. Matouše podpořil tradici novoročních koncertů. Pan Pavel je člověkem, který staví na poctivém křesťanském životě a je pohotový povzbudit ve víře i podat pomocnou ruku.

Ludmila Lankočí
ZA ANGAŽOVANOU SLUŽBU VE FARNOSTI

Paní Ludmila se narodila v Uherském Hradišti. Její profese ekonomky ji však přivedla do Ostravy. Zde také během totality byla aktivně účastna činností podzemní církve, vedených ostravskými salesiány a ThDr. Josefem Zvěřinou. Zde se také seznámila s manželem Vladimírem. Po devadesátém roce spolu s manželem nabídli pomoc farnosti Ostrava-Poruba. Paní Ludmila celou dobu vedla nezištně účetnictví farnosti, manžel Vladimír se staral o Katolický lidový dům. Vydávali farní časopis a paní Ludmila řadu let provozovala prodejnu křesťanské literatury Gaudium. Farnost je paní Ludmile i jejímu manželovi vděčná za mnohaletou obětavou pomoc a nasazení ve službě.

Marie Lindovská
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

V Charitním středisku sv. Alžběty pracuje paní Marie jako ošetřovatelka i jako pracovník v sociálních službách od roku 1997. Zajišťuje pomoc seniorům, často postiženým některým typem demence, a s dalšími pracovníky se podílí
na zajišťování jejich základních potřeb a individuálních aktivizací. Obětavě pomáhá a podporuje ty, kteří v obtížné životní situaci nemohou zůstat ve svém domácím prostředí a potřebují soustavnou péči. Paní Marie je svědomitou, aktivní a spolehlivou ženou. Její dvacetiletá služba i její osobnost je důležitou součástí Charity Ostrava.

Ladislav Matula
ZA OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA A POMOC PŘI PŘESTAVBĚ KOSTELA V HÁJOVĚ

Od roku 1980 převzal pan Ladislav starostlivou péči o kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hájově. Jeho kostelnická služba, kterou vždy svědomitě vykonával, trvala až do roku 2016. Pan Matula má významný podíl na přestavbě a rozšíření zmíněného kostela. Celou přestavbu vedl, sám ochotně pracoval, sháněl finanční prostředky a přestavbě věnoval všechen svůj volný čas. Letos oslavil 85 let.

Jan Najser
ZA OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA, KRONIKÁŘE A DALŠÍ ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI

Pan Jan Najser se dlouhodobě angažuje ve farnosti Ostrava-Poruba. Bylo tomu tak jak v době totality, kdy společně s manželkou Martou bez ohledu na hrozící nebezpečí po mnoho let poskytovali zázemí pro společenství podzemní církve, tak po pádu totality, kdy se oba nadšeně zapojili do služby farnosti. Ať to bylo v rámci činnosti Katolického domu, nebo obětavou službou kronikáře či kostelníka. Oběma manželům ležela na srdci také stavba nového kostela v Ostravě-Pustkovci. V modlitbě pana Najsera nikdy nechyběla prosba za kněžská povolání, tak jako nikdy nechyběla jeho služba farnosti a církvi.

Pavel Novosad
ZA OBĚTAVOU DLOUHOLETOU SLUŽBU VARHANÍKA

V listopadu oslaví pan Novosad své šedesátiny. Již čtyřicet devět let slouží svou varhanickou službou v nejrůznějších ostravských farnostech. Poprvé usedl za varhany jako jedenáctiletý v kapli v Ostravě-Lhotce. Své hudební vlohy rozvinul studiem na konzervatoři Ostravě a dodnes vyučuje v Základní umělecké škole v Ostravě-Petřkovicích. Ve farnosti Hošťálkovice pomohl prohloubit hru na varhany dalším dvěma mladým farníkům. Od roku 1984 až doposud vede také chrámový sbor a současně působí jako výpomocný varhaník v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.

Jan Petruška
ZA OBĚTAVOU DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Starostlivosti a péči o kostel sv. Anny v Polance nad Odrou se pan Petruška naučil již v mladých letech u svých, dnes již zesnulých, rodičů. Jeho dlouholetá a obětavá služba je velkou pomocí v zajištění potřeb a provozu farnosti. A také jeho příkladný rodinný život je pro farnost cenným přínosem.

Jan Porvazčák
ZA DLOUHOLETOU A OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA VE SVIBICI

Ve filiálním kostele sv. Hedviky ve Svibici, farnost Český Těšín, je pan Jan činný jako kostelník od svých padesáti let, kdy jako horník odešel do důchodu. Tedy třiadvacet let. Svou službu koná pečlivě a zodpovědně a jeho starostlivost zahrnuje nejen kostel samotný, službu při liturgii, údržbu, ale vzorně se stará i o okolí kostela. Velkou pomocí je mu v tom manželka Darie. Oba žijí službou Bohu i farnosti.

Irena Prchalová
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Paní Irena Prchalová nastoupila do Charity Hlučín v roce 1998 jako vrchní sestra. V roce 2009 převzala odpovědnost za Charitní domov sv. Mikuláše v Ludgeřovicích jako jeho vedoucí a to až do loňského roku. Péče o blízkou osobu ji to dál neumožnila, ale dál působí v domově jako všeobecná sestra. Do téměř dvacetileté služby v charitě vnesla mimořádnou obětavost, cit pro lidskou solidaritu i odbornou zdatnost. Její zásluhou se kvalita služeb v Charitě Hlučín posunula o kus dopředu. Je příkladem člověka, který zasvětil svůj život službě druhým.

Anna Ryžovská
ZA DLOUHOLETOU A PŘÍKLADNOU SLUŽBU V CHARITĚ FRÝDEK-MÍSTEK

Povolání zdravotní sestry se paní Anna věnuje celý život. Do Charity Frýdek-Místek nastoupila v roce 1995 jako zdravotní sestra v terénu. Po otevření Domu pokojného stáří u Panny Marie Frýdecké v roce 1999 přešla na místo vedoucí oddělení a jako zdravotní sestra tam pracuje dosud. Je známa svým obětavým a laskavým přístupem k lidem a zejména nasazením, elánem a vitalitou. Velkou oporou je klientům, ve kterých dokáže probouzet zájem o víru a křesťanské hodnoty a důstojně je doprovázet na sklonku života. V roce 2014 město Frýdek-Místek udělilo paní Ryžovské v rámci ocenění pracovníků v sociálních službách „Cenu sympatie“.

Pavel a Kristýna Semerovi
ZA DLOUHOLETOU VARHANICKOU SLUŽBU, VEDENÍ SCHOLY A PŘÍKLADNÝ ŽIVOT KŘESŤANSKÉ RODINY

Pan Pavel Semer se narodil v Bohumíně, kde také od žákovských let dělal pod vedením pana Vladimíra Včelného své první varhanické krůčky. Postupně působil své domovské farnosti v Dolní Lutyni, ale také v kaplích v Horní Lutyni a ve Věřňovicích, a v kostele v Dětmarovicích. V roce 1986 se oženil a přestěhoval do Ostravy-Hošťálkovic, kde se ve varhanické službě střídal s manželkou. Letos je to vlastně padesát let jeho varhanické služby. Paní Kristina je Lhotskou rodačkou a od studentských let na výzvu faráře Hrnčiříka slouží hrou na varhany. Manželé převzali také starostlivost o scholu dětí a mládeže. Kvůli zhoršenému zraku musela paní Kristina hru na varhany zanechat, ale nadále slouží zpěvem ve schole a je dobrým duchem a organizátorem této scholy. Také život jejich křesťanské rodiny, vzájemná pomoc a podpora jsou pro farnost velkým povzbuzením.

Libuše Siudová
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

V Charitě Ostrava působí paní Libuše přes dvacet let. Nejprve v Charitním domě sv. Veroniky v Paskově, kde se starala o lidi s onkologickým onemocněním, v roce 2007 přešla do Hospice sv. Lukáše jako ošetřovatelka osob v terminálním stadiu nemoci. Zajišťuje jejich základní životní potřeby, poskytuje terapeutickou pomoc. Obětavě pomáhá lidem v závěru života, vždy naplněná pochopením, vnímavostí a ochotou být tu pro druhé. Její služba je velkým přínosem pro kvalitu poskytovaných služeb Charity Ostrava.

Zdenka Švidernochová
ZA OBĚTAVOU SLUŽBU VARHANICE VE FARNOSTI

Služba u varhan ve farnosti Ostrava-Hošťálkovice měla pro paní Zdenku dvě etapy. První, na přání P. Josefa Šostka, byla v letech 1955 až 1967. Druhá od roku 1999 do roku 2012. To byla již v důchodu a na výzvu faráře Libora Botka znovu ráda k varhanám usedla. Obětavě sloužila ve všední dny i o pohřbech, provázela zpěv sboru a přivedla ke hře v kostele dva další farníky. V roce 2012 se její zdravotní stav zhoršil natolik, že nemohla již vystoupat po schodech na kůr. V současné době se pohybuje pouze po bytě pomocí chodítka. Přestože zůstává doma, má živý zájem o dění ve farnosti a sílu čerpá z pravidelných návštěv kněze s eucharistií. V příštím roce jí bude 90 let.

Marie Vlčková
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Paní Marie Vlčková pracuje v Charitě Frýdek-Místek od prosince roku 2004 jako pečovatelka v terénní službě. Její služba se vždy vyznačovala obětavostí a upřímným zájmem, a je vidět, že pomáhat druhým ji samotnou naplňuje. Sami klienti nešetří na její péči chválou a spokojeností. Na paní Marii je v terénní službě vždy spolehnutí. V rámci Dne zdraví a sociálních služeb obdržela od města Frýdek-Místek „Cenu sympatie“.

Jana Vůjtková
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

Více jak dvacet let je paní Jana zaměstnankyní Charity Ostrava. Do Charitního střediska sv. Alžběty nastoupila v roce 1996, kde nejprve zajišťovala pomocné a úklidové práce. Od roku 2000 slouží jako pečovatelka a později také jako pracovník v sociálních službách. V pobytové službě střediska se obětavě věnuje seniorům a lidem dlouhodobě nemocným. V jejich nelehké situaci se stará o jejich nezbytné životní potřeby, poskytuje jim pomoc a potřebnou podporu. Její osobnost naplněná entuziasmem je důležitou součástí týmu Charity Ostrava.

Lumír Žabenský
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Zaměstnancem Charity svatého Alexandra je pan Lumír od roku 2010. Pracuje jako pomocný dělník ve stolařské chráněné dílně. Svědomitostí, příkladnou osobní disciplínou vždy dokázal překonávat svůj zdravotní handicap, bez nároku na jakékoliv úlevy. Velmi rychle se stal přínosem pro pracovní kolektiv, zejména pro skupinu neslyšících osob, se kterými se naučil brzy komunikovat a mohl jim pak pomáhat řešit pracovní problémy i záležitosti osobního života. Charita si cení jeho pečlivé práce, snahy o naplňování charitního poslání, skromnosti a „hlasu srdce“, kterým upevňuje a povzbuzuje kolektiv zaměstnanců.

P. Václav Altrichter, SDB přijímá ocenění z rukou biskupa Františka Václava Lobkowicze/Foto: Pavel Siuda

Autor snímků ve fotogalerii: Zdeněk Poruba/Člověk a víra

Pin It