Ostrava – Uprostřed festivalu Slezská lilie a na prahu Muzejní noci se v pátek 9. 6. diecéze zapojila do celonárodní akce Noc kostelů. Ve stejném termínu do kostelů, kaplí, modliteben a klášterů zvaly farnosti a křesťanská společenství v Rakousku, na Slovensku a v Estonsku. Téměř letní noc přilákala tisíce lidí k návštěvě celkem 135 míst. Po sečtení všech návštěvnických vstupů došli organizátoři k číslu přesahující 30 tisíc návštěv. V roce 2016 byla návštěvnost okolo 33 tisíc. Kostelů však bylo do akce zapojeno o 12 více.

Frýdecká bazilika minor stále první

Hitparádě nejnavštěvovanějších kostelů již několik let vévodí frýdecká bazilika Navštívení Panny Marie. Barokní nádheru kostela i zádumčivé sklepení s kryptou s ostatky zakladatelů chrámu, kněžími, ale i těly utopených poutníků přišlo ohlížet celkem 2006 návštěvníků.

Druhé místo zaujala s 1434 vstupy katedrála Božského Spasitele v Ostravě, kde program zahájil mší svatou biskup František Václav Lobkowicz. Přišli se podívat také primátor města Tomáš Macura s náměstkem Zbyňkem Pražákem.

Třetí příčka patřila opět Frýdku. Z baziliky minor se řada lidí přišla podívat také do nedalekého farního kostela sv. Jana Křtitele, který navíc nabízel ochutnávku mešních vín a výstup na svatojánskou věž s vyhlídkou na město. Zde pořadatele zaznamenali 1250 návštěv.

V Ostravě-Zábřehu otevřeli jen pro deset lidí

Naopak nejméně se přišlo podívat lidí do Křesťanského centra Zálom v Ostravě-Zábřehu. Dveřmi zde prošlo jen 10 lidí. O pět více jich napočítali v evangelické modlitebně v Opavě a kostele sv. Jana Křtitele a sv. Barbory v Lukavci u Fulneka. Na dvacet návštěvníků trpělivě vyčkávali farníci v kostele sv. Jana Křtitele ve Velkých Albrechticích u Bílovce nebo modlitebně Církve bratrské ve Výměníku ve Frýdku-Místku. Pětadvacet lidí se přišlo podívat na románské fresky do kostela sv. Benedikta v Krnově-Kostelci.

Nad 500 návštěv:

Evangelický Kristův kostel v Moravské Ostravě (765)

Kostel sv. Jana a Pavla v Místku (656)

Kostel sv. Václava v Ostravě (673)

Kostel Nejsvětější Trojice v Bohuslavicích (584)

Kostel Neposkvrněho početí Panny Marie v Ostrava-Přívoz (562)

Kostel sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu (589)

Pod 500 návštěv:

Kostel sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové (475)

Evangelický kostel ve Frýdku (461)

Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Staré Bělé (445)

Kostel Panny Marie, Královny posvátného růžence v Ostravě-Hrabůvce (431)

Hranice 400 návštěv dosáhly:

Kostel Božího Těla v Jablunkově (400)

Evangelický kostel v Českém Těšíně (400)

Kostel Narození Panny Marie v Příboru (400)

Kostel sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě (400)

Fotogalerie z Noci kostelů najdete ve fotobance Člověk a víra.

Noc kostelů v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.

Noc kostelů ve Frýdku.

Noc kostelů v Rychvaldu.

Foto: Josef Cienciala / Člověk a víra (bazilika ve Frýdku)

Pin It