Diecéze – Božítělové Eucharistické průvody v kostelech i mimo ně patří již tradičně ke slavnosti Těla a Krve Páně. Také letos vyjdou věřící v procesí z lůna kostela do ulic svých měst, ať ji v samotný den slavnosti 15. 6. (jako např. ve Frýdku, Stachovicích či Mořkově), nebo v neděli 18. 6. (např. ve Stonavě či Jeseníku). V ostravské katedrále stanou ve čtvrtek 15. 6. vedle sebe u oltáře oba ostravsko-opavští biskupové, kteří po mši sv. začínající v 18.00 povedou eucharistický průvod do kostela sv. Václava.

Slavnost Těla a Krve Páně (též svátek Božího Těla) ustanovil r. 1264 papež Urban IV. Podnětem k tomu byla opakovaná vidění blah. Juliány z Lutychu (probíhající od r. 1209), v nichž jí bylo zjeveno, že Církev podobný svátek postrádá.

Je dlouholetou tradicí Církve, že po mši sv. sloužené z liturgie Těla a Krve Páně následují eucharistické průvody kolem čtyř oltářů ať již v kostele, nebo mimo něj. Jde o výraz veřejného vyznání víry a veřejnou oslavou tajemství svátosti oltářní.

Také letos budou věřící v řadě měst a obcí takto veřejně demonstrovat svou víru i úctu k Nejsvětější Svátosti. Stane se tak jednak ve čtvrtek 15. 6., na kteréžto datum letošní slavnost Božího Těla připadá, jednak v neděli 18. 6., na kterou ji v některých farnostech přesunou.

Eucharistické průvody budou procházet kolem kostela, městem či obcí, ale také z jedné obce do druhé.

K první variantě přikročí farníci se svým duchovním správcem v Odrách (po mši sv. začínající v 17.00), v Hlučíně a Ostravě-Zábřehu (po mších sv. v 18.00) nebo ve Frýdku (rovněž po mši sv. v 18.00), kde slavnostní průvod obejde tamní baziliku.

V Hradci nad Moravicí začne mše sv. v 17.30, Božítělový průvod pak projde kolem kaple sv. Jana, fary a boční bránu farního chrámu.

Ve Stachovicích protne slavné procesí celou obec (po mši sv. začínající v 17.00), v jejíž vybraných lokalitách budou stát čtyři oltáře, stejně jako v Hlavnici (18.00). To v Čeladné zamíří kročeje věřících na tamní náměstí, aby chvalozpěvem Te Deum a svátostným požehnáním bylo procesí zakončeno právě zde.

V některých jiných městech začne Božítělový průvod v jednom kostele a zakončen bude v druhém. Tak se stane např. po mši sv. v Místku, jež bude sloužena ve farním kostele sv. Jana a Pavla v 17.00. Eucharistický průvod vyjde po jejím skončení přes Gymnázium P. Bezruče a nám. Svobody a dojde do kostela sv. Jakuba, kde bude zakončen slavnostním požehnáním.

V Karviné vyjde eucharistický průvod přes náměstí ke kostelu sv. Marka z farního kostela Povýšení sv. Kříže (po mši sv. v 17.00), podobně jako v Krnově, kde zamíří po mši sv. v 18.00 z kostela bratří minoritů taktéž přes náměstí do farního kostela sv. Martina.

Rovněž v Opavě se v případě dobrého počasí počítá s podobnou veřejnou oslavou svátostného Krista, a to po mši sv. v 18.00 v kostele sv. Vojtěcha. Průvod povede ulicemi města a vyústí v minoritském kostele Svatého Ducha.

V ostravské katedrále bude mši ze slavnosti Těla a Krve Páně sloužit v 18.00 biskup František Václav Lobkowicz. Spolu s ním se k oltáři postaví jeho pomocný biskup Martin David a kněží farností Moravská a Slezská Ostrava, Mariánské Hory, Vítkovice, Hrabůvka, Přívoz a salesiáni Dona Bosca. Slavnostní Božítělový průvod pak zamíří do kostela sv. Václava, kde bude zakončen chvalozpěvem Te Deum a svátostným požehnáním.

V Hati spojí Eucharistický průvod rovnou dvě obce – Hať a Darkovice. Jednotlivé oltáře budou stát na cestě mezi těmito kostely a mše sv. začíná v tom haťském v 17.00

V jiných farnostech oslaví tuto slavnost s Eucharistickým průvodem až v neděli 18. 6. – např. ve Stonavě, kde mše sv. začíná v 10.00. Ale již v 7.30 začne mše sv. ve Slavkově u Opavě, po jejímž zakončení Božítělový průvod ke čtyřem oltářům rozmístěným v obci. Po mši sv. v 8.45 pak vyjdou věřící v procesí ke čtyřem oltářům zase v Komárově u Opavy.

Po mši sv. v 8.30 projde průvod s Nejsvětější Svátostí rovněž ulicemi Mořkova, aby se následně k slavnostnímu požehnání a zpěvu Te Deum vrátil nazpět do kostela.

V Novém Jičíně budou u oltáře Kostela Nanebevzetí Panny Marie koncelebrovat při mši sv. v 9.00 kněží novojičínského děkanátu. Po mši sv. se uskuteční průvod s eucharistickým Ježíšem přes náměstí do kostela Nejsvětější Trojice, kde bude požehnáním slavnost ukončena.

Liturgie Božího Těla včetně Eucharistického průvodu spojí i některé kněze děkanátu jesenického, a to při mši sv. v 10.00 v Jeseníku, kde krom jesenických budou přítomni i věřící např. z Lipové-Lázně, Žulové či Vápenné.

Specifikem bude letos farnost Jablunkov, kde ve farním kostele Božího Těla budou procesí nejen ve čtvrtek, ale po celý oktáv, tj. po celý týden od 15. června–22. června (!!!), vždy po mši sv. v 18.00. V neděli pak projde slavnostní procesí náměstí po mši sv. v 9.00 hod.

Fotografie z Božítělového průvodu z Ostravy z r. 2015.

Pin It