Ostrava – Přesně před rokem byla po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně otevřena katedrála Božského Spasitele v Ostravě. Renovaci stavby, která byla dostavěna a posvěcena v roce 1889, podpořily dva evropské projekty, biskupství a sbírky věřících. Jedním z cílu obnovy katedrály bylo její otevření široké veřejnosti. Za rok si opravený kostel v centru krajského města za turistický cíl vybralo více než padesát tisíc lidí.

Průvodcovská služba na recepci

Návštěvníkům katedrály je k dispozici stálá služba v recepci, která nabízí tištěné průvodce i sluchátka s namluvenými texty o historii a výzdobě kostela. Během roku 2016 se katedrála Božského Spasitele také stala místem, kde je k prodeji sběrateli vyhledávána dřevěná turistická známka s číslem 2260.

Zpovědní služba pokračuje

Zájem o katedrálu během roku znásobila Svatá brána Roku milosrdenství, kterou mohli věřící procházet od 13. 12. 2015 do 13. 11. 2016 a stálá zpovědní služba. Možnost přistoupit ke svátosti smíření budou mít možnost věřící i po skončení mimořádného Svatého roku. Zpovědní služba bude pokračovat dle rozpisu zveřejněném na internetových stránkách biskupství.

Projekt "Katedrála" pro školní třídy

Podpořit zájem o návštěvu nejvýznamnějšího kostela v diecézi má také projekt Katechetického a pedagogického centra, které působí při ostravsko-opavském biskupství. Program je zaměřený na děti, které navštěvují hodiny náboženství, ale i na žáky základních a studenty středních škol. Projekt od začátku školního roku otestovalo šest škol. Reakce ze strany žáků i učitelů jsou pozitivní. Kromě interaktivnosti a zajímavého pojetí seznamování s katedrálou se pedagogům líbí, že projekt navazuje na Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a s plným respektem k vyznání všech žáků nabízí seznámení se s výjimečným historicky důležitým prostorem.

„Programy jsou ‚ušité‘ na míru dětem různého věku a pro všechny věkové skupiny je také připravený tištěný materiál,“ popisuje Mgr. Petra Košáková, manažerka projektu. Materiál obsahuje kromě informací, také různé otázky, na které děti v katedrále hledají odpovědi a nabízí jim mnoho aktivit, aby prostor a historii co nejlépe obsáhli. „Třídě, která projeví zájem, nabídneme konkrétní termín, aby se jim mohl lektor plně věnovat. Stále průběžně chodí a čtrnáct dní před Vánocemi již máme plno,“ pochvaluje si zájem o projekt Košáková.

Pin It