Petřvald u Karviné – Muzeum Těšínska pořádá v jedné ze svých poboček v Petřvaldu u Karviné výstavu s názvem Dřevěné kostely, kaple a zvoničky Těšínska a severovýchodní Moravy. Prostřednictvím modelů Jana Blizňáka přibližuje návštěvníkům fenomén dřevěných sakrálních staveb, typických zejména pro podhorskou a horskou část Těšínska a severovýchodní Moravy. Modely zhotovené v několika měřítcích jsou věrnými kopiemi originálních staveb a dokládají rozmanitost tohoto typu architektury. Výstava potrvá do 22. května.

Tradice dřevěných sakrálních staveb na našem území sahá do středověku, avšak svého největšího rozmachu se tento typ staveb dočkal během raného novověku. Tento trend souvisel bezpochyby s postupným zhuštěním sítě venkovských kostelů. Při výstavbě nových kostelů se přitom odrážela dostupnost tohoto stavebního materiálu, o nějž nebyla nouze ani v podhorských a horských obcích. Na Těšínsku se z tohoto období dochovaly např. kostely v Gutech, Sedlištích, Řepištích či Nýdku, na severovýchodě Moravy např. v Hodslavicích. Právě oba zmíněné regiony tvoří z hlediska míry dochování dřevěné sakrální architektury specifickou oblast, což nepochybně souvisí se zdejším krajinným rázem i sociálními poměry. Právě zde se v rámci ČR dochoval největší počet těchto objektů. Původní zchátralé dřevěné stavby byly totiž i během 18. a 19. století, kdy již převažovala výstavba z pevných materiálů (kámen, cihla), nahrazovány opět pouze dřevěnými stavbami (např. Bystřice n. O.), navíc ještě na konci 19. a v první polovině 20. století zde vznikaly dřevěné sakrální novostavby (např. Hrčava).

Výstava přiblíží návštěvníkům fenomén dřevěných sakrálních staveb, dodnes typických zejména pro podhorskou a horskou část Těšínska a severovýchodní Moravy, prostřednictvím unikátního souboru více než dvou desítek autentických modelů autora Jana Blizňáka. Modely jsou věrnými kopiemi originálních staveb a přitažlivou formou tak dokládají rozmanitost tohoto typu architektury. Autory textové a fotografické části výstavy jsou Mgr. Romana Rosová a Ing. Miroslav Lysek. Výstava byla připravena ve spolupráci
s Městem Paskov a dobrovolným svazkem obcí Region Slezská brána.

Převzato z: http://www.muzeumct.cz/petrvald/

Pin It