caritasPraha - Nepálem otřáslo 25. dubna ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo již více než 1 800 obětí na životech (zraněných je téměř pět tisíc) a způsobilo velké materiální škody především v oblasti severozápadně od Kathmandu. Podle odhadů jde o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let. Česká Charita vyhlásila finanční sbírku a uvolnila částku 200 000 Kč. 

Do poskytování pomoci se okamžitě zapojili záchranáři, lékaři, množství dobrovolníků. Pomoc organizuje také nepálská Charita (Caritas Nepal). Její ředitel Fr. Pius Perumana, SJ v epicentru zemětřesení ve městě Kathmandu zdůraznil naléhavou potřebu okamžité pomoci. „Štěstím v neštěstí“ podle Perumany bylo pouze to, že k zemětřesení došlo ve dne. V noci by obětí na životech bylo mnohem víc.  


„Aktuálně potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ upřesnil Lukáš Laube z Charity ČR, která dnes vyhlásila na pomoc obětem finanční sbírku.  


Charita ČR podpoří partnerskou Caritas Nepal z prostředků veřejné sbírky, kam mohou lidé posílat finanční dary. Číslo účtu: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107.


Z prostředků krizového fondu Charita ČR okamžitě uvolnila částku na krizovou pomoc ve výši 200 000 Kč.

Pin It