Turzovka1Turzovka/Korňa – Mariánské poutní místo nad městem Turzovka je spojováno se soukromými mariánskými zjeveními lesníkovi Matúši Lašutovi z roku 1958. O padesát let později vyhlásil žilinský biskup Tomáš Gális vrch Živčáková Mariánským poutním místem a místem modlitby. V neděli 4. 10. zde v 11.00 posvětí nový kostel Panny Marie Matky Církve. Hostem slavnostní události bude také biskup František Václav Lobkowicz.

Turzovka4Poutníci se na „Turzovku“ vydávají po desetiletí. Tisíce poutníků zde čerpají duchovní posilu v modlitbě a nabírají léčivou vodu ze studánek. Lesní křížová cesta končí právě na hoře Živčáková v katastru obce Korňa, kde byla v roce 1993 vysvěcena malá dřevěná kaplička. Její kapacita však zdaleka nestačila náporu poutníků, kteří tam přicházejí. Souhlas se sbírkou a výkupem pozemků pro stavbu kostela vydal již v roce 2008 biskupský úřada v Nitře.

V iniciativě pokračovalo nově zřízené biskupství v Žilině v čele s biskupem Tomášem Gálisem. Ten také 8. 9. 2008 povolil stavbu kostela Panny Marie Matky Církve a exercičně-pastoračního zařízení na vrchu Živčáková. Dne 19. 10. 2008 byl slavnostně posvěcený základní kámen stavby a byla oficiálně zahájena stavba. O tři roky později byl 29. 5. 2011 posvěcen kříž, koruna Panny Marie a zvon pro nový kostel.

Turzovka2K moderní stavbě kostela se vystupuje přímo od parkoviště po schodišti, které střeží sochy sv. Cyrila a Metoděje. Kostel pojme stovky věřících. Na kruchtě je prostor pro pěvecký sbor i píšťalové varhany. V patře je k dispozici menší kaple sv. Jozefa. Velká prosklená okna umožňují výhledy na okolní krajinu. Přímo z hlavního vchodu je pohled na Lysou Horu. Možnost vyhlídky umožní také věž kostela. V sousedství novostavby jsou již připraveny základy na exerciční centrum.

 

 

Turzovka5Výstavba kostela je financována z darů věřících, soukromých dárců a sponzorstvím různých firem. Jména donátorů jsou vytesána na kamenných dlažidicích umístěných na obvodové zdi kostela. Mezi donátory najdeme slovenské biskupy, diecéze, farnosti, obce a jména dalších dárců. Místa pro děkovné destičky jsou ještě k dispozici. Na stavbu je možné nadále přispívat. Aby se předešlo nedorozumněním je v kapličce Panny Marie Královny Pokoje na pokladničce s prosbou o milodary na stavbu nového kostela upozornění s razítkem farnosti Korňa, že "Evropská únia finančne neprispela ani neprispieva na stavbu chrámu P. Márie na pútnickom mieste hora Živčákova".

PROGRAM DUCHOVNÍ PŘÍPRAVY A SLAVNOSTI SVĚCENÍ KOSTELA

Sobota 3. 10. 2015
- 11:00 h Mše svatá s tém. kázní (páter Ivan Flimel, CSsR)
- 18:00 h Křížová cesta od Turzovky
- 20:00 h Mše svatá (páter Ivan Flimel, CSsR) a celonoční adorace

Neděle 04. 10. 2015
- 6:00 h Ukončení adorace a mše svatá
- 8:00 h Mariánské večeřadlo
- 11:00 h Začátek konsekrace kostela
Světitel: Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup

Příležitost ke svátosti smíření
Sobota 1 hodinu před mší svatou
Sobota večer po mši svaté: 21.00 h - 24.00 h
Neděle 6.00 h – 10.00 h

Relikvie sv. Ondřeje-Svorada a Beňadika, bl. sestry Zdenky budou vystaveny k úctě v Kapličce Panny Marie Královny Pokoja /Míru od čtvrtku do neděle.
V neděli - od 10.00 h budou mít do kapličky přístup jen biskupové a kněží.

Autobusová doprava bude jezdit v neděli 04. 10. 2015 od školy v Korni, případně z parkovišť autobusů, na parkoviště pod stavbou nového kostela a zpět. Je třeba počítat s tím, že parkování osobních vozidel bude omezené a většina poutníků se musí přesunout autobusovou kyvadlovou dopravou na parkoviště pod novým kostelem. Autobusů na kyvadlovou dopravu bude dostatek.

Více o poutním místě na www.zivcakova.sk

FOTO: Pavel Siuda

Pin It