tubus1Ostrava – Den po svátku svatého Václava se zapsal do historie ostravské katedrály Božského Spasitele. Do levé věže kostela byla v úterý 29. 9. umístěna měděná schránka s listinami, která by měla být objevena při příštích opravách katedrály. Objevu a znovuotevření schránky by se neměl dožít nikdo z nás.

„Listiny mají vypovídat o naší současnosti. Jak jsem do jedné z nich uvedl, mám naději, že schránka bude otevřena až v příštím století, protože ta práce na opravě katedrály byla odvedena poctivě a přetrvá mnohá desetiletí a možná i staletí,“ uvedl biskup Lobkowicz, který jednu z listin osobně ručně napsal a podepsal inkoustovým perem.

„Chci Vás touto cestou pozdravit a vyjádřit přání, že i v té Vaší budoucnosti budete vědět, že kostely, chrámy, kaple, katedrály, se vždy stavěli k větší cti a chvále Boha Stvořitele, v kterého stále věříme. Moc prosím našeho Pána, aby tomu tak bylo i ve Vaší pro nás budoucí přítomnosti. Jako první biskup nově zřízené diecéze v roce 20 let jejího trvání Vám chci touto cestou poslat požehnání a také ujištění, že v té naší přítomnosti se modlíme, aby ve Vaší přítomnosti vládl na celé zemi Kristův pokoj, který nám přinesl od svého Otce. Kéž Bůh žehná této zemi, tomuto městu!“

Biskup Lobkowicz při vkládání listin do schránky poznamenal, že jsme zvědaví na tu naši budoucnost. V jakém stavu například najdou příští generace naše dokumenty, které jsme připravovali na počítači a vytiskli na laserové tiskárně v kanceláři. „Nikdo nemáme zkušenost s tím, co udělá text připravený na počítači za sto let. Mějme naději, že to vydrží a taky doufejme, že budou umět česky a dokáží to přečíst. Určitě budou mít také oni archeology, kteří to po nás vyluští,“ dodal biskup.

Farnost Moravská Ostrava připravila ručně psaný text dokumentačním inkoustem, kde zaznamenala současnou situaci ve společnosti i církvi. Součástí dokumentu je také informace o průběhu oprav i rozpočty nákladů, které se z podstatné části podařilo zajistit z dotačních programů Evropské unie. Budoucí generace se dozví také praktické informace ze současnosti. Například ceny některých základních komodit. V listině je uvedeno, že kilo chleba v roce 2015 stál 25 korun, litr mléka 20, půllitr piva 24 korun a litr benzínu 31korun.

Do schránky biskup Lobkowicz osobně vložil kopii zakládací listiny ostravsko-opavského biskupství z roku 1996, ručně dokumentačním inkoustem psaný pamětní list u příležitosti dokončení opravy katedrály Božského Spasitele, vlastnoručně psaný text biskupa, výroční zpráva ostravsko-opavské diecéze za rok 2014, fotografie z průběhu oprav, stříbrnou pamětní minci biskupa Lobkowicze a bronzovou pamětní medaili diecéze s vyobrazením sv. Hedviky. Texty a trojrozměrné předměty dodal také Magistrát města Ostravy – dřevěný přívěšek na klíče v podobě ostravského koníka a stříbrnou sošku věže Nové radnice. Vzkaz příštím generacím do tubusu dodala také radnice městského obnovu Moravská Ostrava a Přívoz.

Po uložení všech archiválií byla měděná schránka uzavřena a vložena do plastového obalu. Ten byl vynesen na levou věž katedrály a uložen do pozlacené báně na jejím vrcholu.

Katedrála Božského Spasitele bude slavnostně otevřena v neděli 22. 11. 2015.

tubus2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logotyp CZ-PL a symboly EU s texty ernobl

 

 

 

Banner ROP ernobl

 

 

Pin It