Brána k víře“ (Sk 14,27) je pro nás vždy otevřena.“ (Porta fidei 1)

aktivizacnik15„Neumlknu... neutichnu..., dokud se jeho spása nerozhoří jak pochodeň“ (Iz 62,1). Tato slova proroka odhalují jeden velmi důležitý rozměr prožívání spásy. Každý, kdo přijal Ježíšovo dílo spásy za své, čili kdo je spasen (srov. Aktivizačník č. 13), velmi touží, aby spásy dosáhli i ti, které miluje, na kterých mu záleží. Tedy spása má kromě osobního rozměru také rozměr sociální, společenský - neuzavřu se někam do pokoje a tam si užívám „svou spásu“, přičemž na druhých mi nezáleží. Vlastně se to ani nedá. Spása je tak obrovský dar, že v člověku, který ji prožívá, vyvolává nesmírnou touhu se o tento dar podělit. „Dokud se jeho spása nerozhoří jak pochodeň.“ Kdo je ten „jeho“? Izaiáš mluví o Jeruzalémě. Ale je známo, že Jeruzalém je také symbolem každé duše.

 

Neumlknu, dokud se jeho spása nerozhoří jak pochodeň.“ Podle toho, jak vnímám lidi kolem sebe, jen u málokoho je vidět, že jeho spása hoří. Právě proto ji musím rozdmýchat. Lidé kolem mě jsou pokřtěni, ale nehoří. Možná jen doutnají. Ježíš mě posílá neuhasit doutnající knot, ale pomoct mu, aby se znovu rozhořel a přinášel světlo. Jak? Můj život musí křičet: dobrotou, trpělivostí, pokorou, odpuštěním, lítostí, radostí... A pokud mi Pán k tomu dopřeje milost mluvit, tak i má slova musejí křičet a nabízet spásu. Samotné její rozhoření je už pak v rukou Božích.

Nemlknu.“ Podívej se na Pannu Marii v Káně. Mohla být ticho. Ale nebyla. Protože viděla, že novomanžele potřebují spásu - potřebují záchranu před ztrapněním se v očích svatebčanů. Riskovala zápas s Bohem, říká kardinál Martini. Riskovala, že ji odmítne její vlastní syn. Že se jednou provždy pokazí jejich vztah. Nám se to dnes už dobře čte, ale víme, jaký zápas musela Maria podstoupit ve svém srdci, než řekla Ježíšovi: „Už nemají víno“? „Neumlknu.“ A když ji Ježíš navenek odmítl, neumlkla. Oslovila sluhy. Ostatní bylo už na Bohu.

Marii záleželo na spáse lidí, s nimiž hodovala na svatbě. Neměla klidu, dokud záležitost jejich spásy nesvěřila do Ježíšových rukou. A mohlo to dopadnou všelijak - Ježíš mohl poslat sluhy se sklenicí vody, aniž by ji proměnil. Byl by to možná vzkaz: „Když nemáte víno, pijte vodu.“ Ale Bůh nemůže takto jednat, když jde o spásu. Popřel by sám sebe. A tady šlo o spásu. O spásu svatebčanů, kteří měli poznat, že Bůh je v otázce spásy až marnotratně štědrý. Má ji doslova pro každého, a to v hojné míře...

Neumlknu“ proto znamená také obracet se k Bohu s voláním o spásu pro lidi, které nosím v srdci. O kterých čtu v novinách, nebo je vidím na televizních obrazovkách. Když například nemáš sil přestat sledovat různé reality show, prosím, velmi prosím, modli se během jejich sledování za účastníky, modli se za ty, kteří takové pořady vymýšlejí... „Ať pomine zloba hříšníků“ (Ž 8,10)! A modli se taky za sebe - ať Bůh ve tvém srdci vzbudí touhu naplňovat se jeho smýšlením, ne hloupostmi tohoto světa.

Toužím, aby „se spása rozhořela jak pochodeň“ i v mém srdci. Ve tvém srdci. A víš, co se pak stane? „Jako se raduje z nevěsty ženich, tak se tvůj Bůh potěší z tebe“ (Iz 62,5). Bůh se bude z tebe radovat. Ne, že by se neradoval už teď (pravda, pokud nemusí plakat pro tvé nevyznané, nepřiznané, nelitované hříchy), ale bude se radovat ještě víc. Představ si, jak v nebi svolá všechny anděly a svaté, a ukáže jim tebe, nepatrnou tečku na Zemi, a řekne: „To je můj milovaný syn, má milovaná dcera.“ A lidé kolem tebe poznají, že jsi Boží posel, oznamující spásu i cestu spásy, a uvěří v Ježíše (srov. Jn 2,11).

Modlitba na patnáctý týden Roku víry:

Určitě bude účinné osvojit si jako osobní modlitbu, plnou víry a důvěry, slova Panny Marie: „Už nemají víno!“

Syn nebo dcera začal žít s „přítelkyní“ či „přítelem“? „Pane, nemají víno!“

Manžel podléhá alkoholu? „Pane, nemá víno, tvé víno!“

Hádáte se v rodině kvůli dědictví? „Pane, nemáme víno!“

Rozpadá se ti manželství? „Pane, nemáme víno!“

Biřmovanci nemají zájem o přípravu? „Pane, nemají víno!“

Kněz ve farnosti nehoří pro Boha? „Pane, nemá víno!“

A buď připraven, že Bůh tě pošle s vínem tvého srdce zachraňovat ztracené, ztrápené, osamocené, pochybující, hledající, unavené, zklamané, frustrované...

Máš někoho velmi rád? Dej mu přečíst tento aktivizačník a popovídejte si o tom, co se zde píše.

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

 

Překlad: P. Dr. Marcel Puvák

Pin It