Diecéze – V postní době nás může spojovat Diecézní modlitební výzva za mír i společné modlitby křížových cest pod širým nebem na různých místech v diecézi. Můžeme tam přinést balík bolestí a zranění, se kterými do postní doby mnozí vstupujeme.

(Video najdete uvnitř článku.)

POSTNI VIDEO

Video se začne přehrávat po kliknutí na obrázek. Najdete ho také na tomto odkazu.

Odrazovým můstkem pro letošní postní diecézní aktivitu byla loňská modlitební výzva připravená se slovenským projektem Saletini Rozkvet. Tentokrát projekt vzešel z naší diecéze a modlitební úmysly se budou týkat míru a pokoje ve světě i mezi námi. Podobně je rozčlenil papež František loni v říjnu v mariánské zásvětné modlitbě: „Svěřujeme a zasvěcujeme ti své životy, každé vlákno svého bytí, vše, co máme a čím jsme, navždy. Zasvěcujeme ti církev, aby svědčila světu o Ježíšově lásce, aby byla znamením svornosti a nástrojem míru. Zasvěcujeme ti náš svět, zvláště ti zasvěcujeme země a regiony, kde se válčí.“

Stejně tak i diecézní modlitební aktivita bude střídat prosby za země a regiony, kde se válčí, konkrétní ukrajinská města a také přímluvy za mír a pokoj uprostřed našich rodin a farností. Kompletní rozpis najdete ZDE.

Propojí nás ovšem nejen modlitba v domácnostech, ale i společná setkání. Na každou postní neděli je v plánu křížová cesta pod širým nebem na různých místech diecéze. Začneme 18. února v Bílovci, kde pobožnost povede biskup Martin. O týden později do Hradce nad Moravicí přijede generální vikář Jan Czudek a 3. března do Rudy u Rýmařova zavítá P. Daniel Vícha. Čtvrtou postní neděli 10. března bude křížová cesta na Cvilíně u poutního kostela a věřící se tam budou moct setkat s biskupem Martinem. Ten se ujme 17. března také křížové cesty v areálu frýdecké baziliky. Na Květnou neděli 24. března je v plánu pobožnost křížové cesty na Uhlířský vrch u Bruntálu s biskupským vikářem P. Danielem Víchou. Pobožnosti začnou vždy ve 14.30 u prvního zastavení křížové cesty.

Na závěr každého setkání bude v případě dobrého počasí připraveno i malé občerstvení.

křížové cesty pod širým nebem

 

Pin It