Previous Next Play Pause
 Novinkami Otevřených chrámů 2024 jsou dřevěný kostel v Dolních Marklovicích na Karvinsku i fotogenický kostel na Borové pod Lysou horou
Centrum pro rodinu chystá jazzovou benefici
Pouť rodin na Maria Hilf: setkání s bl. rodinou Ulmovou
Novéna za rodiny. Diecézí poputují ostatky bl. rodiny Ulmových
Jaké projekty letos podpoří Pastorační a Stavební fond?

 trwamtvlogoToruń/Polsko – V zemi našich severních sousedů se naplno rozhořel boj o šíření celostátní katolické televize TV Trwam, které zcela vážně hrozí, že se nedostane mezi stanice, jimž bude přiznána licence umožňující bezplatné digitální vysílání. Představitelé tohoto média, bratří redemptoristé, se rozhodli této hrozbě aktivně čelit a ústy ředitele TV Trwam a Radia Maryja o. Tadeusze Rydzyka otevřeně hovoří o diskriminaci a boji proti církvi. „Je to boj o svobodu slova,“ uvedl též o. Tadeusz Rydzyk, na jehož výzvu už podepsalo protestní listinu přes 1.812.000 Poláků doma i za hranicemi.

O získání licence k bezplatnému digitálnímu vysílání DVB-T usiluje katolická TV Trwam, kterou spolu s Radiem Maryja a novinami Nasz Dziennik řídí polští redemptoristé. Tato licence jí až dosud byla upřena, přestože čtyři jiné stanice, které třeba ani potřebné podmínky nesplňují, již kýženou koncesi drží ve svých rukách. Jako důvody, proč TV Trwam licenci nedostala, se uváděly obavy z nedostatečné ekonomické základny této televize, proti čemuž se však její představitelé zásadně ohrazují. Televize sice žije výlučně z peněz svých diváků, přesto nejeví prý ani známky existenčních problémů. Její roční zisk se pohybuje okolo jednoho milionu zlotých. Jiní uchazeči sháněli prostředky dokonce až po přihlášení se do soutěže o licenci.

 Ani samotné podmínky pro udělení licence nebyly dlouho známy a ve známost vyšly až po urgentní žádosti činovníků TV Trwam. Katarzyna Twardowska, mluvčí KRRiTV (Rady pro vysílání) uvedla, že dalším důvodem byla starost o to, aby stanice nabídly vyvážený program, v němž by si mohl divák vždy najít to své, a měl by mít zaručen příjem prvotřídní kvality v rámci nové technologie, což podle Twardowské TV Trwam rovněž nesplňovala.

 Krysztof Luft, člen KRRiTV, odmítá hovořit o diskriminaci a chlácholí nespokojené Poláky, že TV Trwam může i nadále vysílat prostřednictvím satelitu. „To je lež všech lží,“ nebral si servítky o. Rydzyk. „Nová technologie přináší možnosti, z nichž bude naše televize vyloučena. Toto blokování znamená stavění bariér evangelizaci,“ dodal. „Argumenty KRRiTV jsou slabé,“ prohlásila bývalá členka tohoto výboru Barbara Bubulová a přidala se k podezření polských katolíků, že jde o pokus oslabit vliv této opravdu velmi vlivné televizní stanice, jakož i protesty odpůrců stávajícího rozhodnutí. Rovněž Luftovo prohlášení, že ještě letos bude vyhlášen konkurs na čtyři volná místa, na prvním z obou multiplexů (MUX 1), nebere o. Rydzyk vážně: „Vždyť doteď nám říkali, že místa jsou již zabrána a v dohledné době mohou nynější neúspěšní uchazeči zažádat o umístění na druhém multiplexu (MUX 2),“ diví se. „Jde jim o to, abychom se upokojili, aby nás uchlácholili, že bude dobře. ,Potom‘ znamená v jejich jazyku, nikdy‘,“ dodal ředitel TV Trwam a povšiml si, že Luftovo prohlášení přišlo den po protestním pochodu Varšavou, jehož se účastnilo na 25 000 osob.

 Podobné protesty probíhají denně po celé zemi, ale i za jejími hranicemi, mezi krajany žijícími v cizině. Lidé odmítají věřit v čistotu hry KRRiTV, vidí v tom útok na církev a Polsko jako takové. Výrok „je to boj o Polsko“ padl i ve středu 14. 3. v polském Sejmu, kde se KRRiTV rozhodovala o oprávněnosti protestu proti udělení licence těm uchazečům, kteří nesplňovali podmínky. Padl poté, co byla tato stížnost většinou hlasů smetena se stolu. „Ještě se nevzdáváme, bude ještě druhé kolo v Sejmu,“ uvedl jeden z poražených poslanců.

 Katolická TV Trwam má své sídlo v Toruni, městě vzdáleném asi 200 km severozápadně od Varšavy. Je vedena bratry redemptoristy, kteří kromě tohoto média vydávají ještě noviny Nasz Dziennik a po rozhlasových vlnách Radia Maryja šíří Kristovu radostnou zvěst milionům Poláků nejen v samotné zemi, ale i za jejími hranicemi, kde je v hojném počtu poslouchají polští rodáci žijící v cizině. Od začátku svého působení stojí pevně a neochvějně na katolických pozicích, brání Boha a církev před útoky nepřátel doma i v zahraničí, uvádějí věci na pravou míru. Brání započatý život či vystupují proti všem protirodinným aktivitám dnešního liberálního světa. A protože v Polsku bylo odjakživa katolictví spjaté s vlastenectvím, zvou si do studia, potažmo redakce katolické politiky (sdružené zejména ve straně PiS – Právo a spravedlnost), aby divákům či posluchačům vysvětlovali kroky své, popř. vadnost kroků svých politických odpůrců.

 To vše je již dlouho trnem v oku levičáků a liberálů nejen v Polsku, ale i v jiných zemích Evropské unie, jejíž četné protikatolické postoje redemptoristé v TV Trwam, potažmo v Radiu Maryja nahlas a neohroženě pojmenovávají, a proto jsou jimi napadáni. Liberální a současné vládě nakloněná média soustavně bezostyšně lžou a mlží (nejen o této cause) a neváhají polské katolíky informovat např. o tom, že ani blah. Jan Pavel II. nebyl Radiu Maryja či TV Trwam nakloněn, přestože z éteru těchto médií denně zní záznam jeho hlasu vyjadřující radost nad jejich existencí. „Tato média neinformují, nýbrž manipulují,“ nechala se slyšet jistá poslankyně a přirovnala jejich praktiky „k praktikám bolševickým“.

Již několik týdnů se po celém Polsku pořádají demonstrace na podporu licence pro TV Trwam. Protestují také krajané v zahraničí. Akce na podporu katolické televize v naprosté většině začínají mší svatou. Státní média tuto podporu zlehčují, zato však neopomenou referovat o proticírkevních pochodech. O situaci v Polsku mlčí také zahraniční média. Například v České republice o protestech diváků TV Trwam nalezneme informaci snad jen na odborném webu www.digizone.cz a křesťanském portále Duše a hvězdy.

Přestože i v Polsku odpadá od církve hodně lidí, zůstává jich Nevěstě Kristově věrných ještě dost – těch nezmanipulovaných a neovlivněných liberálními myšlenkami své vlády a většiny svých médií. „Je to boj o svobodu slova,“ uvedl o. Tadeusz Rydzyk. „Proto prosíme všechny, jimž leží na srdci svoboda, pluralismus a demokracie v naší vlasti, aby nám pomohli získat licenci na vysílání v multiplexu. Prosíme o sbírání podpisů a zasílání je Radě pro dohled nad vysíláním.“ Jeho výzvy uposlechlo pře 1.800.000 lidí, přesto však měl předseda zmiňované Rady Jan Dworak prohlásit, že ho to vůbec nezajímá. I to může sloužit jako ukázka situace v zemi, která byla ještě donedávna všeobecně považována za baštu katolicismu. „Nebojte se,“ vyzývá věřící o. Tadeusz Rydzyk a zve všechny na velkou pouť na tento úmysl do Čenstochové. „Pojďme za svou Matkou a všechno jí řekněme. Ona nám pomůže.“

Podle zahraničních pramenů zpracoval: Libor Rösner

Pin It