Previous Next Play Pause
Jaké projekty letos podpoří Pastorační a Stavební fond?
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

PribehMarieOstrava/Havířov – Zcela mimořádný zážitek na Vás čeká, navštívíte-li francouzský film Příběh Marie, který v březnu promítnou ostravské Kino Art a havířovské Kino Centrum. Jde o filmové ztvárnění skutečné události z Francie z konce 19. stol., události rovnající se zázraku. Do ústavu pro neslyšící dívky v Larnay se dostává hluchoslepá dívka Marie Heurtinová. Stará se o ni řeholní sestra Markéta, která ji díky až neuvěřitelné trpělivosti a vytrvalosti naučí vlastní znakovou řeč spočívající v dotycích rukou a nadto i šít, plést, psát na stroji či dějepis a zeměpis. 

 

  „Marie dostala slová a ja som ich stratil,“ svěřuje se na asi nejnavštěvovanějším filmovém portálu www.csfd.cz, kde se tento film pyšní velmi vysokým hodnocením (89%), jeden z uživatelů. Jde vskutku o neobyčejně silný filmový zážitek, který diváky v nejednom kině přikoval do sedadel až do skončení závěrečných titulků a zatáhnutí opony. Díky tomu, že jde o snímek francouzské produkce, nesnaží se nijak útočit na city, nesníží se na úroveň sentimentálního kýče, ale je „obyčejným“ vyprávěním vztahu dvou mladých žen – sestry Markéty a její svěřenkyně, 14leté hluchoslepé dívce Marie. Vyprávěním čistým, ryzím a nesmírně působivým, vyprávěním, které opravdu stojí za to vidět. V záplavě současné filmové tvorby jde o naprostý unikát, jedinečný klenot.

Ostravské Kino Art jej promítne v pondělí 2. 3. v 15.00, 17.00 a 19.30 a v úterý 3. 3. a ve středu 4. 3. v 17.00 a 19.30. Havířovské Kino Centrum pak 16. 3. v 18.00 a 18. 3. v 9.30 a 18.00.

Upoutávku na tento film můžete zhlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=sMwczW3RTyY

 

 

Pin It