Previous Next Play Pause
Jaké projekty letos podpoří Pastorační a Stavební fond?
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

trenink1Ostrava – Lidé, kteří bydlí ve startovacích bytech Charity Ostrava nebo klienti azylových domů mají k dispozici nové Tréninkové prostory. Zázemí pro šicí dílnu, výrobu keramiky, počítače s internetem a vybavenou kuchyň se podařilo vybudovat v suterénu ředitelství Charity Ostrava. Při slavnostním otevření ve středu 11. 2. Tréninkové prostory požehnal biskup František Václav Lobkowicz.

trenink3Vila na ulici Kořenského v Ostravě-Vítkovicích, kde Charita Ostrava sídlí, prochází postupnou rekonstrukcí. Do bývalých sklepních prostor, kde nová služba vznikla, investovala Charita Ostrava částku 2,9  milionů korun. Peníze získala ze dvou posledních Tříkrálových sbírek a dalších darů. Z roku 2014 byla na tento záměr ze sbírky vyčleněna částka 470 tisíc a v  roce 2015 dalších 505 tisíc korun. S rekonstrukcí prostor, které slouží lidem, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením, pomohlo také ostravsko-opavské biskupství. Z finančních náhrad za nevydaný církevní majetek Charitě Ostrava darovalo půl milionu korun.

Seznam institucí a firem, které se na uhrazení stavebních prací a vybavení Tréninkových prostor podíleli, pokračuje známými i méně známými značkami. „Dalkia Česká republika, Arcellor Mittal, Gas Control, OZO Ostrava, Jurex, Hyundai Mobis, Temar, Thomas Rail Trail a síť prodejen Hruška." Zbývající část nákladů rekonstrukce, která probíhala od května 2014 do ledna 2015, se bude snažit Charita Ostrava dofinancovat například prostřednictvím benefičního koncertu.

Dovednosti v šití i vaření si do nových Tréninkových prostor bude chodit zlepšovat Evžen Vojkůvka, který po letech v azylových domech žije ve startovacím bytě v Ostravě-Radvanicích. „Pomáhal jsem při výrobě tady těch papírových přáníček,“ ukazuje muž o dvou francouzských holích na stůl s výrobky klientů sociální služby Charitního střediska sv. Lucie, které bude Tréninkové prostory využívat.

Možnost přisednou k počítači, napsat si životopis a ucházet se o pracovní místo má pomoci těm, kdo vlastní počítač nemají. Vedoucí střediska Petra Hořínková popsala další aktivity, které budou moci klienti v Tréninkových prostorách rozvíjet. „Naše klienty učíme již nyní v jejich malých kuchyňkách zdravě a levně vařit. Šicí dílna bude sloužit k rekvalifikaci na obor šička a osvojení základů práce se šicím strojem, aby uživatelky naší služby dokázaly opravit svým dětem a sobě oděvy,“ doplnila Hořínková. V bývalém sklepě je nově také keramická dílna a keramickou pecí. „Dílna bude sloužit k rozvoji motoriky i rozvoji rodičovských kompetencí. Počítáme s tím, že zde budou chodit maminky také se svými dětmi,“ dodala Hořínková.

trenink2Do keramické dílny budou chodit tvořit také muži, pro které má být hrnčířská tvorba pracovní terapií. „Pro ty, kdo dlouhodobě neměli žádné zaměstnání bude dílna sloužit k získání pracovních návyků. Budou zde přicházet na určitou dobu. Když někdo z nich nebude moci přijít, bude se muset dopředu omluvit,“ nastínila model fungování pracovní terapie vedoucí Charitního střediska sv. Lucie.

Posláním sociální služby Charitního střediska sv. Lucie – startovací byty, je podpora lidí, kteří prošli azylovými domy, ať už jsou to maminky s dětmi nebo muži. Jedná se o uživatele služeb, kteří se aktivně snaží začlenit zpět do běžného života ve společnosti. Startovací byty jsou součástí čtyř stupňové systematické pomoci Charity Ostrava pro lidi bez přístřeší. Jedná se o poslední stupeň, jehož hlavním cílem je pomoc a podpora při osamostatňování uživatelů, aby byli schopni zajistit si všechny své potřeby, včetně hospodaření s financemi a bydlením, vlastními silami. Ročně startovací byty Charity Ostrava využije při současné kapacitě 18 bytů okolo 90 klientů, dalších 150 lidí ročně využije charitních azylových domů.

 

Pin It