Previous Next Play Pause
Jaké projekty letos podpoří Pastorační a Stavební fond?
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

caritasOstrava - Lidé věří Charitě a jejím pracovníkům, kteří denně poskytují pomoc tisícům klientů v desítkách svých zařízení v celé ostravsko-opavské diecézi. I takto lze komentovat výsledek Tříkrálové sbírky 2014. Koledníci v prvních lednových dnech vykoledovali pro 17 Charit na území Moravskoslezského kraje a části Jesenicka poprvé více jak 13 milionů korun. Charita může díky rekordnímu výtěžku pomoci lidem v nouzi více než kdykoliv předtím.

Koledování probíhalo od 1. – 14. ledna, zúčastnilo se jej okolo 8 000 koledníků a také mu přálo příznivé počasí. „Někteří koledníci se hlásili ještě těsně před začátkem koledování. Například Charita Javorník zapečeťovala pokladničky dokonce ještě v průběhu koledování, aby tak mohli všichni zájemci koledovat. Přestože v některých lokalitách zájem o Tříkrálové koledování roste, máme také oblasti, kde je koledníků nedostatek, a nemůžeme tak navštívit všechny dárce, kteří náš příchod a požehnání do nového roku očekávají,“ uvedla Jana Hajnová, diecézní koordinátorka Tříkrálové sbírky.

Vykoledovaná částka se po dvou týdnech sčítání pokladniček zastavila na cifře 13 297 489 Kč. Peníze budou rozděleny podle pravidel určených Charitou Česká republika. Do regionů se vrátí 65 % sbírky, které budou použity na předem schválené projekty. "Charity každoročně předkládají ještě před začátkem koledování záměry na využití jejich výnosu Tříkrálové komisi, schválené záměry jsou uveřejněny na internetových stránkách DCHOO, ale i oblastních Charit. Tříkrálová sbírka tak může přesně doložit, komu získané finanční prostředky pomohou. V letošním roce došlo ke zvýšení výnosu za celou diecézi o 700 000 Kč. Největší navýšení jsou u Charity Ostrava, Kopřivnice, Frýdek-Místek, Opava a Český Těšín," uvedla tisková mluvčí Diecézní charity ostravsko-opavské a současně koordinátorka sbírky Jana Hajnová.

Radost z výsledku má také jeden z koledníků - ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské a generální sekretář Charity ČR Lukáš Curylo. "Rád bych poděkoval za úspěšnou Tříkrálovou sbírku 2014 nejen koledníkům, ale také organizátorům, dárcům a podporovatelům charitního díla. Tříkrálová sbírka neprobíhá pouze v prvních lednových dnech, přípravy se uskutečňují v průběhu celého roku a také dárci mohou přispět po celý rok,“ uvedl Lukáš Curylo.

Více k Tříkrálové sbírkce na stránkách Diecézní charity ostravsko-opavské.

Pin It