Diecéze – Květnový víkend 13. a 14. je doslova nabitý mnoha duchovními a kulturními aktivitami. Napříč diecézí od Čeladné až po malou obec Radim na Krnovsku se budou konat poutě k celosvětově nejznámějšímu českému světci Janu Nepomuckému.

V sobotu 13. 5.  ‚Johánka z Pomuku‘ uctí pěší poutí od kostela v Branticích, kde se poutníci sejdou v 10.20, ke kapli do Radimi. Během putování bude prostor na modlitby, rozhovory, ale i na svátost smíření.

Dvě farnosti – frýdlantská a borovská – se na pouti ke sv. Janu Nepomuckému sejdou u kaple v Nové Vsi, což je část Frýdlantu nad Ostravicí, v 15.00.

Také ve Lhotě u Opavy bude slavena v 17.00 poutní mše svatá. V 18.00 pak o 8 kilometrů dále v Dobroslavicích.

Sobota bude také patřit tradiční, hojně navštěvované Pouti rodin na Maria Hilf s biskupem Martinem Davidem. Přítomní ji zahájí modlitbou růžence ve 13.30 a mší svatou ve 14.00 s pastýřem diecéze. Na návštěvníky poutního místa čeká zajímavý program, na kterém si přijdou na své děti i dospělí.

V Hati (od 16.00) a Ostravě-Hrušově prožijí pobožnost u kapličky Panny Marie Fatimské. Ostravská farnost, jenž za týden oslaví 130 let od posvěcení kostela, se bude od 17.30 modlit biblický růženec s fatimskou prosbou, jenž završí v 18.00 mší svatou.

V neděli 14. 5. spojí v Čeladné obě slavnosti. V 8.00 poděkují farníci sv. Janu Nepomuckému za jeho ochranu a přímluvu u Boha a také dojde k posvěcení nové sochy Panny Marie Fatimské, která poté bude instalována u kostela.

Děkovat za světce budou také od 9.00 v Ostravě-Staré Bělé a ve Svidnově, v 10.30 ve Špluchově, od 11.00 v kapli na Pazderné u Frýdku-Místku a od 15.00 na Panských Nových Dvorech.

V Karlově Studánce v kostele Panny Marie, Uzdravení nemocných bude v neděli v 10.00 sloužit mši svatou biskup Martin David u příležitosti Žehnání pramenů. Po mši vyjde průvod k pitnému pavilonu, kde biskup Martin požehná prameny a zahájí lázeňskou sezónu.

Také na Cvilíně se koná v poutním chrámě Pouť vděčnosti. Po mši svaté v 10.00 proběhne adorace s modlitbou za uzdravení a průvod s květinami pro Matku Boží. Slavnost bude hudebně doprovázet Schola brněnské mládeže.

V rámci májových pobožností po děkanátu Jeseník se 14. 5. koná od 15.30 mše svatá a májová pobožnost v kapli Panny Marie, Pomocnice křesťanů v České Vsi.

Hudba se rozezní v 15.00 na Májovém koncertě duchovní hudby v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Novém Jičíně a vystoupí na něm novojičínský sbor místní ZUŠ Ondrášek.

Hudební skupina Good Work to rozbalí v sobotu v 18.00 ve Svinově a v neděli od 16.00 ve farním kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Jana Zubajová s kapelou podle počasí buď na farní zahradě, anebo ve farním kostele od 19.00 hodin představí své nové album Fénix ve Frýdku. Hudebnice je výrazná zpěvačka, autorka řady známých chválových písní, které můžete znát z Godzone Tour nebo z její dřívější skupiny Heartbeat. 

Pin It