Příbor – Letošní sté výročí od smrti olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana (1851–1923) si připomínají také v Příboře na Novojičínsku. Stojan ve městě jednak sám studoval a také tam dlouho působil jako kaplan a bohatě se zapsal do historie města. Od soboty 15. dubna bude mít v Příboře také svou sochu. Na jeho počest vzniká i hra v příborské Městské památkové zóně, kterou si bude moct každý vyzkoušet od soboty až do září.

michael bujnovsky clovek a vira

Foto: Michael Bujnovský / Člověk a Víra

V Příboře si památku arcibiskupa Stojana připomínají po celý rok, hlavním bodem oslav ale bude sobota 15. dubna, kdy zástupci farnosti, města a spolku Obnova života památek a tradic odhalí dřevěnou sochu arcibiskupa v životní velikosti. Setkání začíná v 9.30 u farního kostela Narození Panny Marie. „Socha z dílny řezbáře Pavla Dlabala měří na výšku přes dva metry. Zaručeně upoutá pozornost a kolemjdoucí přiměje přečíst si o této postavě více,“ uvádí předseda spolku Obnova života památek a tradic Stanislav Štefek. „Právě to je náš hlavní úkol: vzbudit povědomí o arcibiskupu Stojanovi, který je dokonce čestným občanem města Příbor, mnoho lidí o něm ale skoro nic neví,“ uvažuje Štefek.

Organizátoři ve spolupráci s příborskou radnicí naplánovali odhalení sochy na sobotu 15. dubna, kdy se město připojuje k oslavě Dne historických měst a sídel. Na ceremoniál u sochy naváže vernisáž výstavy o arcibiskupu Stojanovi, která bude v kostele Narození Panny Marie přístupná až do 7. května. Zájemci si ji budou moct prohlédnout v příštích týdnech po každé bohoslužbě a zejména o víkendech (v sobotu od 9 do 12 hodin a v neděli od 13 do 15 hodin). Na představení výstavy naváže přednáška v refektáři příborského piaristického kláštera. V 10:40 tam promluví historik docent Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR na téma „Tatíček Stojan v životě a paměti.“

Osobnost Antonína Cyrila Stojana budou moct návštěvníci Příbora poznávat celé léto. Až do září totiž bude připravena venkovní hra pro celou rodinu. „Rozhodně není nachystaná pouze pro děti, i dospělí se mnoho dozvědí. V Městské památkové zóně jsme připravili devět stanovišť na místech, která jsou s arcibiskupem spojená. Na příchozí čekají vždycky dva úkoly, ze kterých soutěžícím vyjde Stojanovo životní motto,“ popisuje Stanislav Štefek. Podklad pro stojanovské putování městem tvoří hrací karta, kterou si může každý vyzvednout v Městském informačním centru nebo v rodném domě Sigmunda Freuda. Tam si také můžou účastníci s vyluštěnou tajenkou vyzvednout drobnou odměnu za splnění hry. V plánu je také verze pro mobilní telefony, která počítá s rozmístěním QR kódů v ulicích města.

Výročí A. C. Stojana se promítá také do všedního života ve městě. Ve farním kostele si totiž letos každý pátek předčítají ze Stojanova životopisu. 20. května pak příborská farnost vyrazí na pouť na Velehrad a do Stojanova rodiště – Beňova. Na konci června se pak zase příborští vydají pěšky na poutní místo Svatý Hostýn. Právě o obnovu Velehradu a Hostýna se totiž Stojan zasadil. Do historie se také zapsal jako zakladatel Arcidiecézní charity Olomouc. V Příboře Antonín Cyril Stojan prožil svá studentská léta, odmaturoval a posléze se do města vrátil jako kaplan. Kromě duchovních úkolů se angažoval také ve společenské oblasti. Inicioval vznik české Jednotky dobrovolných hasičů, založil také spolky na podporu sirotků a vdov a mnohé další. Jméno olomouckého arcibiskupa také nese jedna z uliček v historickém jádru města.

A.C.Stojan socha vystava

Pin It