Odry / Málaga - Předvelikonoční týden přinesl některým studentům oderské Střední zdravotnické školy a střední pedagogické školy sv. Anežky České netradiční souběh zážitků. Skupinka studentů oboru Praktická sestra se vydala na výměnný pobyt v rámci sítě ERASMUS+ do španělské Málagy. Kromě stáže, prohlubování praktických dovedností a tréninku v cizojazyčném dorozumívání se studenti mohli také seznámit s tím, jak prožívají křesťané ve Španělsku Svatý týden. Přinášíme reportážní vstupy, které psali pro školní web. (Aktualizováno 11. dubna).

Nejprve dáme slovo paní ředitelce oderské školy:

Ve dnech 26. března 2023 až 8. dubna 2023  absolvují studenti oboru Praktická sestra v rámci projektu Erasmus + odbornou 14-ti denní stáž v krásném městě Málaga ve Španělsku. Celkem tuto stáž absolvuje 6 studentů a dvě doprovázející paní učitelky. 

Jedná se o 7. realizovaný projekt Comenius - Erasmus naší školy. Další skupina našich studentů oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika se na své cesty a odborné stáže do Španělska teprve chystá. Jejich cesta se uskuteční 11.- 24. června, jejich odborné stáže proběhnou v bilingvních mateřských školách v Granadě.

Za sebou i před sebou ještě mají další naši zdravotníci, studenti oboru Ošetřovatel a Masér ve zdravotnictví, stáže na Slovensku.

Nová žádost o navazující projekt je podaná, další připravujeme. Jsem moc rádi, že můžeme našim studentům nabídnout tyto zajímavé zahraniční zkušenosti. A rádi se s Vámi dělíme o krásné zprávy od našich reportérů z Málagy.

Pavla Hostašová

Pozdrav ze Španělska (1) 29.3.2023

„Máme za sebou první den praxe, a tudíž první zkušenosti, které budeme potřebovat v našem povolání zdravotní sestry. Personál je k nám velice ochotný, věnuje se nám a ukazuje nám, jak komplexně pečovat o klienty v denním centru a domově důchodců, kam docházíme. Z prvního dne máme všichni dobrý pocit, těšíme se na další dny, kdy si prohloubíme znalosti jak ošetřovatelské tak jazykové. I přes náš nabitý pracovní program, jsme si našli čas na duchovní rozjímání v období příprav na Velikonoce, které zde patří k největším křesťanským svátkům ve Španělsku. Věříme z celého srdce, že budeme součástí těchto slavností a alespoň touto formou se s vámi budeme moci podělit o neopakovatelné zážitky. Počkejte si na další zpravodajské okénko z Málagy.“ Studenti PS2 a PS3

Pozdrav z Málagy (2)  2.4.2023

„Hlásíme se opět po nějaké době s úžasnými zážitky ze Španělska. Nejvíce se nám líbí, jak se zde slaví Velikonoce. Významné sochy a sousoší se vynášejí z kostelů a poté jdou procesí uličkami města, bubnují a říkají tím: "Hle, král přichází." a davy lidí touží spatřit tu krásu na vlastní oči. Máme za sebou také dvě nádherné mše v katedrále na Květnou neděli i s žehnáním olivových ratolestí. Také jsme jeli navštívit město Ronda, do kterého se zamiloval Ernest Hemingway a proslavil ho. Zde jsme se dozvěděli o bohaté historii města včetně koridy postavené již v 18.století. Víkend plný zážitků máme za sebou a zítra s plným nasazením opět do práce.“

Pozdrav z Málagy (3) 5. 4. 2023

Dnešní okénko bude o naší praxi, kterou vykonáváme ve dvou zařízeních v Málaze. První skupina (Danča, Kája, Nikča) pracuje v rezidenci Doňa Emilia. Jedná se o domov důchodců, který se zaměřuje na mobilní a imobilní pacienty.

„První den jsme se seznámily s naší mentorkou Marií Antonií, která nás srdečně přivítala. Od druhého dne jsme poznávaly chod zařízení, začaly jsme provádět péči o lůžko, hygienickou péči, krmení pacientů, dále jsme se věnovaly bandážím dolních končetin, péči o rány, měřily jsme fyziologické funkce a v neposlední řadě jsme se seznámily s dokumentací. Vždy se na nový pracovní den těšíme, jelikož získáme nové poznatky, které můžeme využívat v dalším průběhu studiu. Osvědčila se nám také základní znalost španělštiny, kterou každý den využíváme v komunikaci s personálem. Už teď víme, že stáž nám dala hodně zkušeností do praxe.“

Druhá skupina (Petra, David, Matěj) dojíždí do BM Centro del día, což je denní stacionář. „Každý den zahajujeme pečlivým úklidem prostor zařízení. Poté čekáme na příjezd klientů. Po snídani následuje rehabilitace, u které si klienti protahují celé tělo pomocí míčových her a také procvičují jemnou motoriku. Klienti hrají různé hry, v rámci terapie vyrábějí různé figurky a také jsme společně připravovali typický španělský dezert na odpoledne. Za klienty dochází rehabilitační sestra, kadeřnice či pedikérka. Zařízení se nám velmi líbí, protože vidíme, že pobyt v centru prospívá nejenom fyzickému stavu, ale také psychické pohodě. Socializace je velmi důležitá a prospěšná a nemělo by se na ni zapomínat.“

Po skončení pracovního dne se snažíme poznat krásy okolí a dnes jsme vyrazili na zdejší hrad Gibralfaro, kde se snoubí arabská a křesťanská historie. Náš pobyt se velmi rychle blíží ke konci, bohužel. Jsme rádi za příležitost zúčastnit se programu Erasmus+ a doporučujeme jej pro všechny studenty. Píle se vyplatí! 

Čtvrtek 6.4.2023: v ulicích je spousta lidí, konají se průvody ulicemi, obrovské sochy nese průvod do katedrály, některé sochy nese i 210 mužů. Ze všech kostelů se vynáší na obrovských podnosech  na nosítkách velké sochy Ježíše a Panny Marie. Sochy jsou v nadživotní velikosti, z  kostelů ve městě tak kráčí různými ulicemi do katedrály, kde se žehnají … po požehnání se v procesích vrací opět zpátky do svých kostelů … procesí probíhají celé odpoledne, celou noc. Procesí začínaly již v 13 hodin odpoledne a trvaly dlouho do noci. Všichni to prožívají, nikdo nepracuje, všichni jsou v ulicích, ráno se pak seškrábou chodníky od vosku a jede se znovu … znovu plné ulice a procesí až do slavnosti Vzkříšení.

Poslední okénko z Málagy  (4) - ADIÓS MÁLAGA  pátek 7. 4. 2023

A je to tady! Dva týdny nám přišly jako dlouhá doba a přitom to uteklo jako voda. Nezbývá než se s Málagou, prací a mořem rozloučit a zatlačit slzy.

Měli jsme v plánu jít na velkopáteční obřad do katedrály, ale z důvodů uzavřených ulic a přeplněných uliček v historické části města, kudy procházela procesí, jsme se do centra města vůbec nedostali. Avšak tato nepřízeň nás nezastavila, díky moderním technologiím jsme se mohli zúčastnit online českého obřadu, kde bylo nádherné kázání o pomoci bližnímu. Moc hezky bylo řečeno, že někdy netřeba slov, a stačí jen vzít za ruku a být oporou. Lépe než modlitbou za šťastný návrat jsme náš zájezd nemohli ukončit.

Rozloučení s personálem a lidmi z domova bylo velmi dojemné, loučil se s námi celý domov a stacionář, obejmout nás přišli úplně všichni, klienti byli dojatí a moc milí, sestřičky nám předaly speciální hrníčky s našimi fotografiemi a ručně vytvořená přání a napsanými vzkazy a poděkováními. 

Vzpomínky zůstanou  PS2+PS3

Děkujeme programu ERASMUS+, díky kterému jsme mohli prožít tyto neopakovatelné chvilky.

Jana, Martina, Nikola, Daniela, Karolína, Petra, Matěj a David.

Pin It