Odry – 29. ročník Celostátní přehlídky církevních škol v zájmové umělecké činnosti se po roce vrací do Oder. Oproti ročníkům, které omezila covidová pandemie, se festival mladých zpěváků, herců i recitátorů odehraje v klasickém třídenním rozsahu od 21. do 23. března 2023. Veřejnost uvidí to nejlepší na dvou závěrečných galavečerech a organizátoři zvou také na koncert kapely GOOD WORK a doprovodnou výtvarnou výstavu.

6 odry

Snímek z loňského ročníku pořídil Michal Lakomý

Do Oder přijedou žáci a studenti z Prahy, Varnsdorfu, Veselí nad Moravou, Kroměříže, Prostějova i Košic. „Máme přihlášeno 66 vystoupení, a čekáme kolem 250 až 300 vystupujících,“ uvádí ředitelka oderské Střední pedagogické školy a střední zdravotnické školy sv. Anežky České Pavla Hostašová. Nejvíc čísel bude recitačních, početná budou ale taky hudební vystoupení (ať už sólově nebo ve skupině). Objeví se ale také tanec a dramatická vystoupení.

Přehlídka má více rozměrů. Jednak se žáci a studenti můžou navzájem představit se svými talenty a vytvořit v Odrách neopakovatelné společenství. Krom hlavních programů se můžou setkávat také ve speciální čajovně, která během přehlídky vznikne, nebo také při duchovních programech. Každý den je možné zúčastnit se mše svaté nebo si promluvit s knězem. Ve středu 22. března večer bude TV NOE ze školní kaple přenášet živě Večer chval (ve 21.00). Účinkující ale mají také jedinečnou možnost slyšet zpětnou vazbu od profesionálů z uměleckého světa, kteří budou jejich vystoupení sledovat a na odborných seminářích pak rozebírat silné stránky vystoupení i to, na čem se dá ještě zapracovat. „Porota uděluje čestná uznání a výjimečným číslům také 'zlaté pásmo'. Diváci v anketě také 'rozhodují' o Ceně diváka,“ popisuje ředitelka Pavla Hostašová s tím, že celá přehlídka má ale nesoutěžní charakter.

Na některé části přehlídky zvou pořadatelé z oderské církevní školy také veřejnost. Ve středu 22. března zahraje v Dělnickém domě křesťanská kapela GOOD WORK, koncert začíná v 18.00. Ve čtvrtek 23. března pak přehlídku uzavře slavnostní mše svatá s biskupem Martinem Davidem, která začíná v kostele sv. Bartoloměje ve 14.30. V 17.00 a v 19.00 se pak může kdokoliv přijít podívat na galavečer přehlídky do Dělnického domu na letošní nejlepší čísla. Krom toho má festival také svou literární soutěž, jejíž výsledky budou vyhlášeny při čtvrteční mši svaté s biskupem. Městskou galerii v Odrách zároveň ozdobí výtvarná díla domácích studentů. Téma jejich výstavy zní „DVA tisíce dvacet DVA“.

Přehlídka na necelý týden ovlivní všechny aspekty života školy, popisuje ředitelka Hostašová: „Hostující studenti jsou ubytováni u nás ve škole, ve škole se v přehlídkovém týdnu od úterý do pátku neučí, učebny se promění v 'ložnice' studentů, máme připravené matrace, studenti přijíždí se spacáky. Škola je na pár dní změněná ve studentský hostel,“ usmívá se před 29. ročníkem.

376

Pin It