Stonava - Čestná vojenská jednotka, zástupci polské diplomacie i členka české Poslanecké sněmovny se v neděli 29. ledna sešli ve Stonavě k připomínce 104. výročí od bitvy, ve které se utkaly československé a polské jednotky.

DSC 4677

„Slezsko patří mezi země, které byly v průběhu své histori zkoušeny a děleny různými královstvími a mocnostmi, které je chtěly mít ve svém vlastnictví. (...) Od samého počátku to byla země mnoha tváří. Svůj domov zde našli Poláci z dynastie Piastovců, Češi a Němci. (...) Dnes vidíme, že spolu dovedeme žít v míru a porozumění," zmínil v kázání při nedělní bohoslužbě tamní farář P. Roland Manowski-Słomka. Bohoslužbu ke 104. výročí od bojů u Stonavy doprovodila také čestná vojenská stráž.

Na blízkém katolickém hřbitově u hrobu polských obětí pak zazněly polská a česká státní hymna a kromě zástupců polské armády přišli památku padlých uctít také zástupci českých institucí - poslankyně Pavla Golasowská a senátor Ondřej Feber. „Jsem rád, že stále častěji myslíme na oběti této války společně s našimi českými sousedy. Žijeme v jedinečném období, kdy si při vzpomínce na válku 1919 také uvědomujeme, jak daleko jsme došli ve vzájemném porozumění s našimi českými sousedy," uvedl polský velvyslanec v ČR Mateusz Gniazdowski. Stonavský farář P. Roland Manowski-Słomka zároveň převzal od generálního velitelství polských ozbrojených složek ocenění za šíření polské kultury ve shodě s českým národem.

DSC 4690

Snímky Dorota Bonková

Více fotografií např. v této galerii: https://zwrot.cz/2023/01/uczczono-pamiec-zolnierzy-poleglych-w-polsko-czechoslowackiej-wojnie/

Pin It