Šternberk - Velkou obětní svíci jako prosbu za ochranu a dar víry pro své děti a za odvrácení zla od svých rodin přinesou i letos matky z celé České republiky před sochu Šternberské madony. Hromniční pouti, která se v kostele Zvěstování Panny Marie uskuteční v sobotu 4. února 2023, se každý rok účastní stovky žen, mezi nimi také členky Hnutí modlitby matek.

Ženy a matky ve Šternberku obnovily starobylý zvyk obětování svíce, zvyk pocházející z první poloviny 18. století, kdy se Morava obávala pruského vpádu. V mnohých moravských městech se tehdy konaly prosebné pobožnosti za odvrácení nebezpečí. 1. února 1741 přinesly dvě ženy do kostela Zvěstování Panny Marie ve Šternberku voskovou svíci o váze asi 10 kg jako dar Matce Boží, aby skrze její přímluvu byly uchráněny od nepřátel. Svíce měla hořet při každé mši svaté po celý rok a následně pak byla obětována vždy v čase Hromnic.

Pouť pořádá místní farnost společně se šternberským Centrem pro rodinu.

Program:
9.20 modlitba radostného růžence a příležitost ke svátosti smíření
10.00 mše svatá s darováním svíce, hlavní celebrant biskup Antonín Basler
12.30 svědectví „Dítě v srdci“
13.00 adorace s modlitbou za děti
13.30 zakončení pouti

Celý program se koná v areálu kostela a bývalého kláštera, proto je namístě vybavit se teplým oblečením a vzít s sebou i jídlo – zajištěny jsou jen teplé nápoje. Více informací na www.farnoststernberk.cz.

Převzato z ado.cz

Pin It