Hlučín – LEGO dnes slaví devadesátiny! Příběh chudého dánského tesaře z městečka Billund zná celý svět. Ole Kirk Christiansen začal za hospodářské krize kvůli nedostatku práce vyrábět dřevěné hračky. Firmu založil 10. srpna 1932 a v sortimentu měl tahací kačenku na kolečkách a dřevěná autíčka. Název LEGO se na výrobcích začal objevovat až o dva roky později a první plastové kostky z Dánska začaly dobývat svět až po 2. světové válce.


fantasticka stavebnice 3 5


LEGO stavebnici najdeme snad v každé domácnosti. S kostkami si hrají děti i dospělí. Z barevných plastových kostiček lze postavit prakticky cokoliv. Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci výstavních prostor Muzea Hlučínska na zámku v Hlučíně. Najdete zde z kostek postavená zvířata, postavičky z filmů, závodní auta ale také model obce Kobeřice s kostelem Panny Marie Nanebevzaté, vlakové nádraží Opava-Východ nebo scénu z filmu Anděl Páně.

Podstatnou část vystavených modelů poskládaly děti z Kobeřic, které během školního roku navštěvují kroužek LEGA. Pomohla jej založit Hana Pustková, která stejně jako malí školáci stavebnici miluje. „Jsem fanda do LEGA,“ říká žena, která škole propůjčila rozsáhlou sbírku stavebnic. „Když byla dcera malá, tak jsem si s ní hrála. Dost se toho doma sesbíralo. Jak dcera odrostla, zapůjčila jsem stavebnice škole na různé akce. S paní učitelkou Ladou Šimečkovou jsme nakonec založily kroužek,“ dodává Pustková. Navštěvuje jej okolo třiceti školáků z páté a šesté třídy. Zájem je obrovský.

Právě s dětmi z LEGO kroužku se v druhé polovině školního roku pustili do stavby obce v níž žijí. Model Kobeřic včetně kostela, domů a ulic uvidíte na výstavě v Hlučíně. „Na Vánoce si děti prošly Kobeřice, nafotily budovy a koncem ledna se začalo stavět. Každá skupinka postavila nějakou budovu. Kostel stavěl šesťák Kuba Tomíček, který si s tím opravdu vyhrál. Ten kostel je nádherný,“ upozorňuje na dominantu obce, která vévodí i Kobeřicím stvořeným z kostek.

Výstava „Svět stvořený z LEGO“ bude v Muzeu Hlučínska na zámku v Hlučíně otevřena až do 9. října 2022. Otevřeno je od pondělí do pátku vždy od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin. V sobotu je během letních prázdnin otevřeno stejně jako v neděli od 9.00 do 11.30 a od 14.00 do 17.00. Mimo letní prázdniny je v sobotu zavřeno a muzeum lze navštívit o víkendu jen v neděli.

V Muzeu Hlučínska je instalována také stálá expozice s názvem „Kdo jsou lidé na Hlučínsku“. Tato výstava je v pondělí uzavřená. Více o  Muzeu Hlučínska najdete na https://www.muzeum-hlucinska.cz/.

Foto: Muzeum Hlučínska. Další snímky z výstavy najdete zde.

Pin It