Svatý Hostýn - Máte rádi dobré jídlo? Kávičku a k ní sladký zákusek? To vše by nebylo možné bez šikovných kuchařů a cukrářů. Mezi nimi je také řada ctitelů Panny Marie Svatohostýnské. V sobotu 6. srpna se mistři kulinářského řemesla vypraví na Svatý Hostýn na svou již 5. kuchařskou pouť. Uctí Pannu Marii a připomenou si i svého patrona sv. Vavřince.


hostynkuchari2


Poutníky z řad kuchařů a cukrářů od ostatních návštěvníků svatyně snadno rozeznáte. Budou mít na sobě symbol svého řemesla – rondon a případně i bílé čepice. Někteří z nich a sobě hrdě ponesou řád sv. Vavřince, který získali při minulých ročnících poutní slavnosti. Průvod s příslušníci kuchařského a cukrářského cechu se shromáždí před bazilikou v 9.30 hodin. Mše svatá začíná v 10.15. Bohoslužbou však akce neskončí.

Hlavní organizátor akce – Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka Morava a Slezsko připravuje doprovodný program plný chutí a vůní. Navíc na pouti oslaví 20 let od založení. Dvě dekády činnosti regionální pobočky asociace připomene výstava. K prodeji budou koláče, zdobené perníčky, kuchařské knihy Helenčino pečení paní Vybíralové. K obědu si budete moci dát slezský bigos.

Patronát nad 5. ročníkem pouti kuchařů a cukrářů přijal švýcarský kuchař David Geisser, který se proslavil službou u švýcarské gardy ve Vatikánu, ale především kuchařskou oblíbených jídel tří papežů. Na pouť jsou zváni nejen lidé, kteří se kuchařskému a cukrářskému řemeslu věnují, ale také ti, kdo rádi vaří a pečou nebo jen milují dobré jídlo.

Fotogalerii z loňské pouti kuchařů a cukrářů najdete zde. Foto: Ivo Buráň

 

 

Pin It