Prašivá - Centrum pro rodinu a sociální péči ve spolupráci s Biskupstvím ostravsko-opavským zve 1. července na setkání dětí a rodin s biskupem Martinem Davidem na hoře Prašivá. Dopolední program se mší svatou bude zahájen v 10.00 v areálu Kamenité ve Vyšních Lhotách. Následuje pěší pouť rodin na horu Prašivá, kde bude připraveno několik desítek interaktivních stanovišť s jednotným tématem „Společně na cestě“. Odpolední program bude ukončen v 15:30 požehnáním.


20190701 joci prasiva img6408


„Téma setkání nám má připomenout, že nejsme osamoceni ve společnosti, že na cestě životem nesmíme zapomínat udržovat vztahy s kamarády, přáteli a především se svou rodinou,“ uvedla za pořadatele Soňa Cvešperová a dodala, že program na stanovištích okolo kaple sv. Antonína Paduánského zahrnuje sociální, prorodinný, mezigenerační či humanitární rozměr společné cesty.

Účastníci akce se mohou například těšit na pohybové aktivity (Cesta z lesa-orientace v terénu), zážitkové aktivity (Jak se sbalit na cestu), duchovní témata (Na cestě s Izraelity), vzdělávací (Ekologická cesta-stopy zvěře, Společně na cestě ke Slunci, Společně na cestě s BESIPEM) a další. „Do programu zahrneme také aktuální téma Předsednictví ČR v Radě EU, které začíná v den konání akce a kterému bude věnováno jedno ze stanovišť,“ upřesnila za organizátory Soňa Cvešperová.

Setkání dětí na Prašivé, které má tradici od roku 1991, bude mít i letos charitativní rozměr. Úkolem dětí je přibalit si z domu na cestu jednu větší bramboru. Na jednom z kreativních stanovišť z ní pak vyrobí „veselé“ brambory, které poputují do Jablunkova k seniorům do Domova sv. Alžběty. Výtvory dětí je nejen potěší, ale také si z nich nakonec usmaží oblíbené bramboráky. Volnočasové aktivity seniorů mají podpořit také dary na zakoupení nového sporáku s troubou.

Více k setkání na Prašivé na webu https://prasiva.prorodiny.cz/.

Snímek ze setkání na Prašivé v roce 2019. Foto: Josef Cinciala/Spolek Člověk a Víra

Pin It