Ivančena – O odvaze skautů, kteří se před 77 lety postavili Němcům, o odvaze lidí bránících Ukrajinu a váze, kterou tato vlastnost v životě lidí má, hovořil biskup Martin David v sobotu 23. 4. na Ivančeně. U kamenné mohyly, jež vznikla na památku skautů z ostravského oddílu, kteří byli popraveni Němci na sklonku 2. světové války v Těšíně, slavil s junáky poprvé mši svatou u příležitosti svátku sv. Jiří.

„Sedmdesát šest let sem skauti přichází a přináší kamínky a kameny. Za tu dobu vyrostla mohyla do obrovských rozměrů a především do obrovské váhy. Někde jsem četl, že před začátkem přestavby mohyly bylo tady na Ivančeně asi 250 tun kamení. To je obrovská váha! A tato obrovská váha připomíná něco, co se zvážit nedá, a přesto se říká, že to velkou váhu má – odvahu,“ promlouval biskup k mnoha stům přítomným. V závěru povzbudil mladé lidi, aby prokázali odvahu při plnění skautského slibu třeba tím, že se zastanou slabšího a říkají pravdu. Svou promluvu zakončil poukázáním na nepřekonatelnou váhu oběti Pána Ježíše na kříži: „Přesně před týdnem byla Bílá sobota a v tento ten byli učedníci zavření a ustrašení, ale když k nim Pán přišel, i oni získali odvahu. Když přední muži v lidu, starší a učitelé Zákona viděli Petrovu a Janovu odvahu a uvážili, že jsou to lidé neučení a prostí, divili se (Sk 4,13). Ve spojení s Kristem můžeme mít i tu odvahu. Slyšeli jsme, že poslal apoštoly. A posílá také nás: Jděte do celého světa, hlásejte evangelium! Jděte, s odvahou konejte dobro ani měňte svět k lepšímu.“

Během mše svaté také přítomní vzpomínali na zesnulého biskupa Františka Václava Lobkowicze, který byl duchovním rádcem junáků. Po ní tradičně následoval slavnostní ceremoniál u skautské mohyly, jehož se zúčastnil také biskup Martin.

Dominik David/Člověk a Víra

Celá fotogalerie zde

.

Pin It