Bázeň ve mně vzbuzuje věta, kterou nyní napíšu: Křtem jsme se stali nositeli Boha.

Jak se Bůh zjevil Mojžíšovi v neshořitelném trnovém keři (Ex 3, 1-8), tak se Bůh zjevuje lidem kolem nás přes oheň, kterým hoříme, neboť je v nás Boží Duch. „Přijdeme k němu a uděláme si u něj příbytek,“ řekl Ježíš svým učedníkům o člověku, který mu otevře srdce (Jn 14, 23). Je neobsažitelným tajemstvím víry tato pravda o přebývání Boha v nás. Pomáhá nám růst v lásce, odmítat zlo v jakékoli podobě, poznávat pravdu a činit dobro. Zjevuje naši velikost, která nezávisí na našem postavení, vědomostech, vzezření, ale jen a jen na Bohu, který je v nás. Jsou to bázeň vzbuzující pravdy.


fire 351185 1280


Když si to rozeberu, tak vidím kamaráda, který často opakuje: „Potřebujeme se více modlit, více se obětovat a dělat více dobrých skutků.“ A on podle toho žije! Vidím paní, která si procházela seznam lidí a hledala někoho, s kým by mohla mluvit o Bohu. Nenašla nikoho, ale měla otevřené srdce a Bůh jí poslal zcela nepravděpodobného člověka k rozhovoru o modlitbě. Vidím ženu, která hodinu poslouchala na stanici bezdomovkyni, která jí pak chtěla koupit kávu jako poděkování za poslech. Vidím otce, muže modlitby, který má již dospělého postiženého syna a kterému lékaři při poslední hospitalizaci řekli, že už ho nebudou oživovat. A otec říká: „Bůh měl jiné plány, syn se vrátil do života.“ Každý z nich je pro mě nositelem Boha, neshořitelným keřem. Jsem Bohu vděčný, že s takovými lidmi můžu společně kráčet.

Být nositelem Boha je naším posláním. Všude, kde jdu, přináším Boha. Rád používám obraz, že Bůh je tak velký, že se do nás nevejde. Proto z nás musí vyčnívat – v našem jednání i mluvení.

Pokud nás dnes texty Písma vyzývají k pokání – tedy ke změně smýšlení –, tak asi je čas podívat se na to, jakým nositelem Boha jsem já. Vyčnívá Bůh ze mě? Nebo trčí ze mě žádostivost zla a reptání (viz 1 Kor 10, 6-10)?

Těžké jsou tyto dny. Ať nás vedou k pokání – k uznání našeho špatného smýšlení a k jeho změně. Pojďme hledat pravdu – a ta spočívá v tom, že Bůh bydlí v nás. Pokud ji přijmeme, zlo nebude mít nad námi žádnou moc... Kdoví? Možná naše maličká změna, malé pokání pomůže k velkým změnám ve světě. Nejsi bezvýznamný. Jsi nositel Boha. Tak mu dovol v tobě žít a jednat.

Převzato a přeloženo do češtiny s laskavým svolením autora a žilinské diecéze z portálu: http://dcza.sk 

Foto: Pixabay.com

Pin It