Opava -  Celkem 125 tříkrálových pokladniček z Opavy rozpečeťovali v pátek 21. ledna od rána za dozoru úřednic Magistrátu města Opavy pracovníci Charity Opava. Na stole se záhy začaly vrstvit komínky mincí a štosy bankovek, jejichž hodnota stále vzrůstala. A již po dvou hodinách počítání bylo jasné, že ač probíhala opět ve ztížených podmínkách epidemie covidu-19, překonala v Opavě letošní Tříkrálová sbírka výsledky předchozího roku skoro o čtvrt milionu. V Opavě se letos vybralo krásných 641.677 korun!


CharitaOpavaTS2022


Už podruhé za sebou neproběhla Tříkrálová sbírka, nejstarší dobročinná akce v České republice, za standartních okolností. Zatímco loni nemohli Tři králové po domácnostech z důvodu nouzového stavu kvůli pandemie covidu-19 koledovat vůbec, letos to bylo možné alespoň v omezené míře. „Po domácnostech koledovalo necelých osmdesát skupinek, což je výrazně méně, než před dvěma lety,“ upřesňuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová. Charita Opava proto opět připravila řadu dalších možností, jak do sbírky přispět a pokladničky umístila na různá místa, například do lékáren, prodejen OD TEMPO a Hruška a podobně. Dárci měli opět možnost přispět také online na účet sbírky.

Pořadatelé také připravili několik veřejných akcí, kde se mohli lidé se Třemi králi setkat a přispět jim do kasičky. Jedna z nich proběhla v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie pod názvem „Tříkrálová neděle“. Řada lidí využila možnosti navštívit zde Kašpara, Melichara a Baltazara a u toho si užít atmosféru opravené vánoční katedrály, podívat se na betlém a vyslechnout krátké varhanní koncerty. S koledováním Tří králů se také mohli netradičně lidé potkat také v opavské hale na zápasech BK Opava a premiérově se zapojil také SFC Opava.

Loni se v Opavě vybralo 392.714 korun, tuto částku lidé vhodili do pokladniček, umístěných v obchodech, lékárnách a dalších místech. „Letos lidé do pokladniček v obchodech přispívali výrazně méně, naopak tam, kde se chodili koledníci, byli výrazně štědřejší,“ vysvětluje Marie Manušová. Výnosy letošní sbírky budou v Charitě Opava určeny k rozšíření bydlení pro lidi s mentálním znevýhodněním a pro terénní služby Charity Opava, tedy pečovatelskou, ošetřovatelskou a hospicovou péči. „Všem dárcům i těm, kteří se Tříkrálové sbírce podíleli jako organizátoři, ze srdce děkujeme,“ vzkazuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová.

Podobně jako Charita Opava mají všechny pokladničky sečteny také další Charity v ostravsko-opavské diecézi. Výsledek sbírky znají v Charitě Bohumín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Hlučín, Jablunkov, Jeseník, Krnov, Nový Jičín a Studénka. Sčítání ještě pokračuje v Charitách Český Těšín, Hrabyně, Kopřivnice, Odry, Ostrava a sv. Alexandra i Třinci. Celková vykoledovaná částka se však již nyní blíží 17 milionům korun. Online koleda vynesla částku 342 855 korun a bezhotovostní dary dosáhly částky 597 256 korun. 

Tříkrálová sbírka probíhala od 1. do 16. ledna 2022. Online koleda je stále v běhu. Ukončena bude k 31. lednu 2022.  

Zdroj: Charita Opava a www.trikralovasbirka.cz.

Pin It