Písť - Česky, německy a polsky pozdravil poutníky biskup Martin David na začátek mše svaté, která se v sobotu 16. října stala důležitým momentem projektu Zvony míru a pokoje pro Evropu. Spolu s biskupem rottenbursko-stuttgartské diecéze Gebhardem Fürstem přivítal zvon, který z Píště zmizel rok před koncem druhé světové války. Namísto roztavení pro zbrojařské účely se ale dočkal příměří a od 50. let vyzváněl na věži kostela v městečku Grötzingen. V tamní věži visel vedle dalšího zvonu z válečné kořisti – z polského Fromburku.


mb20211016.09.48.2307550


Němečtí katolíci z rottenbursko-stuttgartské diecéze vypátrali, že takových zvonů z českého Slezska a Polska využívají několik desítek a rozhodli se je vrátit do jejich původních farností jako gesto smíření a přátelství. „Dodnes jsou ukradené zvony symbolem teroru, surovosti a viny,“ poznamenal v homilii biskup Fürst. Ač po celý zbytek 20. století svolávaly k modlitbě, zněl v jejich zvuku i smutek z křivdy, dodal. Nyní se ale můžou stát symbolem uzdravení vztahů, poukázal na tři týdny starou vzpomínku: „Byla to dojemná chvíle a nemálo lidí mělo slzy v očích, když jsme se v sobotu 24. září s vaším drahým biskupem Martinem a věřícími z Fromburku, Píště a Grötzingenu mohli rozloučit se dvěma zvony před cestou do nynějšího domova.“

V kázání biskup Fürst zmínil taky osobnost sv. Hedviky, na sobotu totiž připadla slavnost patronky ostravsko-opavské diecéze. „Svatá Hedvika nás může inspirovat svým životem v době, kdy si my v Evropě musíme uvědomovat své kořeny, v době, ve které už lidé o křesťanské víře nesvědčí a nezakouší ji jako užitečnou a ve které církev ztrácí své členy,“ možná tím víc ale podle německého biskupa platí výzva sv. Pavla, která při mši zazněla v prvním čtení: „Nepřestávejme tedy konat dobro“ (Gal 6, 9).

Na česko-německém smíření a konání dobra se ale podílí i česká strana. Píšť totiž v roce 1944 přišla celkem o tři zvony. Jeden se nenávratně ztratil a druhý se právě vrátil. Ten třetí ovšem zůstane sloužit jako trvalá výpůjčka v kostele v Sulz am Neckar. „Za toto velmi velkorysé gesto mnohokrát děkuji všem těm, kteří takto rozhodli v Píšti a v ostravsko-opavské diecézi!,“ vyzdvihl na tiskové konferenci před sobotní bohoslužbou biskup Fürst. Apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David zase podotkl, že vrácení prvního zvonu i ponechání toho druhého v Německu zapadá do příběhu píšťského kostela sv. Vavřince, který biskup František Václav Lobkowicz v červnu 2002 vyhlásil poutním místem zasvěceným modlitbám za mír a smíření mezi národy.

V projektu Zvony míru a pokoje pro Evropu figuruje pět dalších farností ostravsko-opavské diecéze, které se v budoucnu také dočkají svých zvonů odcizených za války – Třebom a Oldřišov v děkanátu Hlučín, Věřňovice (farnost Dolní Lutyně) a Doubrava na Karvinsku a Třanovice (farnost Hnojník) na Frýdecku.

Ondřej Elbel

Fotogalerie: Michael Bujnovský/Člověk a Víra

Celá fotogalerie zde

.

 

 

Pin It