Jakub a Jan měli relativně dost malé ambice. Chtěli být na věčnosti po Ježíšově pravici a levici. Přitom Ježíš jim nabízel něco mnohem většího - sjednocení s ním. Pokud si mám vybrat mezi tím, že budu s Ježíšem vládnout, sedět po jeho pravici či levici, a tím, že budu Ježíšovou nevěstou, tak si určitě vyberu to druhé. Toužím po sjednocení s Ježíšem, toužím, abychom byli jedno. Proto se sytíme Eucharistií, aby mě Ježíš postupně proměňoval v sebe...


mission to mars g1f1dec9d3 1280


Synoda, která dnes začíná na úrovni diecézí, jakoby nám nabízela právě to - mít větší ambice. Jakoby nám Svatý otec jejím svoláním říkal: „Neuspokojujte se tím, co máte nyní. Pojďte dál. No ať nikdo nejde sám - pojďte spolu! "Právě toto slovo synoda znamená - putovat, kráčet spolu.

Vrátím se ke dvěma apoštolům. Měli v podstatě malé či z pohledu věčnosti bezvýznamné ambice, protože mysleli především na sebe. Netoužili po sjednocení s Ježíšem, protože si to zřejmě ani neuměli představit. Proto je Ježíš zve dál - ke službě. Aby sloužili jako on. Zve je vidět lidi kolem sebe a naplňovat jejich potřeby, zejména potřebu spásy a věčného života.

I nás synoda zve nemyslet především na sebe, ale vidět lidi kolem sebe a hledat cesty, jak s nimi kráčet, jak spolu objevovat možnosti služby, které přesahují naše představy. I Ježíš nás v dnešním evangeliu volá k větším ambicím - říká, že touha být prvním je skvělá. "Pokud chceš být první, služ všem" (srov. Mk 10, 44).

Co uděláš na synodní silnici - silnici společného kráčení - tento týden? Možná začni tím, že si doma popovídáte o možnostech, komu byste mohli nějak posloužit. A hned to i udělejte. Neboť láska nesnáší odklad ... A pak toho člověka pozvěte na cestu společného kráčení - spolu s ním hledejte, jak můžete posloužit někomu dalšímu ... Jsem snílek? Doufám, že ne. Jdu odnést košík brambor sousedovi, kterému oba rodiče letos zemřeli a zůstal v domě sám.

 Převzato a přeloženo do češtiny s laskavým svolením autora a žilinské diecéze z portálu: http://dcza.sk 

Přeložil: Mgr. Bc. Pavel Siuda

Fotka od PIRO4D z Pixabay 

Pin It