Ostrava - V Ostravě bude mít premiéru muzikálové oratorium Jiřího Najvara a Jana Matouška uváděné k příležitosti významného výročí 1100 let od umučení svaté Ludmily. Představení se odehraje před Katedrálou Božského Spasitele 24. září 2021 v 19 hodin. Muzikálově laděné dílo s názvem Ludmila!!! a podtitulem Rodinný dýchánek je koncipováno jako myšlený soudní proces s odstupem staletí, s Drahomírou jako vražedkyní, Boleslavem jako jejím obhájcem a Václavem jako advokátem své babičky Ludmily.


Ludmila


Tři vykřičníky v názvu odkazují na ostravské kontexty vzniku díla a jeho provedení, které bude exkluzivní - jediné v roce 2021. Jedná se o příspěvek místních umělců k oslavám kulatého jubilea. Autorem hudby je mladý skladatel Jiří Najvar, držitel ceny OSA, autorem námětu a libreta je Jan Matoušek.

V titulní roli se představí ostravská operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, pro kterou to bude výprava mimo hranice obvyklého žánru. Jako Drahomíra vystoupí muzikálová zpěvačka a šansoniérka Hana Fialová, svatého Václava ztvární populární zpěvák Tomáš Savka (všichni tři držitelé ceny Thálie). V roli Boleslava uvidíme Juraje Čiernika, který má zároveň na starosti režii celého kusu, ve speciální roli se představí i oblíbený herec Jiří Sedláček. Částečně inscenované uvedení doprovází komorní orchestr pod taktovkou Jiřího Habarta.

K příležitosti uvedení nového díla vznikla i studiová nahrávka ve Studiu Českého rozhlasu Ostrava, která bude k dispozici na zvukových nosičích spolu s DVD záznamem představení.

Vstupenky na koncert, který se uskuteční symbolicky mezi svátkem svaté Ludmily a svatého Václava, je možno zakoupit v předprodeji na smsticket.cz Národního divadla moravskoslezského, které je partnerem inscenace. V případě nepříznivého počasí se program přesouvá do katedrály.

Přímý přenos představení vysílá Televize Noe, produkci zajišťuje spolek Via Concordia.

Pin It