Ostrava - Svatováclavský hudební festival do svátku svého patrona 28. září zrealizuje ještě osm půvabných koncertů. Dnes večer se představí belgický dechový soubor Terra Nova Collective (hrající na historické nástroje) s virtuózním klarinetistou Vladem Weverberghem v unikátním „Šikmém kostele“ u Karviné. Třináct špičkových hudebníků s mezinárodním renomé nechá zaznít u nás naprosto neznámou hudbu vlámského skladatele Vanderhagena společně s geniální Mozartovou Serenádou – „Gran Partitou“. Letos poprvé se také uskuteční hned po koncertu festivalová beseda, která se neváže k hudebnímu programu, ale prostoru, ve kterém se odehrává – nyní tedy o „české Pise“ s autorkou bestsellerů Šikmý kostel, Karin Lednickou.


SHF koncert


Nejuznávanější česká hráčka na flauto traverso Jana Semerádová následně představí půvab rozmanitých rokokových melodií i rafinovanou virtuozitu mistrů barokní hudby Händela a Leclaira, jež spojují vazby na dvůr princezny Anny Oranžské. Ve středu a čtvrtek 22. (Opava) a 23. září (Dolní Benešov) vystoupí společně s Erichem Traxlerem s programem sestaveným z jejich nového CD Chaconne pro princeznu nominovaného na cenu Anděl 2020. Jejich koncert bude festivalově mimořádně ještě povýšen recitací Aleny Sasínové-Polarczyk.

Na přelomu týdne (25. 9. – Hlučín, 27. 9. – Ostrava-Stará Bělá) pak vystoupí pěvec Filippo Mineccia, který se před dvěma lety na SHF dočkal opravdu nekončících potlesků vestoje! Rodák z italské Florencie patří k celosvětově nejvyhledávanějším virtuózním kontraaltistům věnujícím se barokní éře zpěvu kastrátů. Mimořádně náročný repertoár „barokních lahůdek“, kdy se musí pěvec co nejpřirozeněji přiblížit ženskému hlasu, nyní přiváží ve své komplexnosti za zvuku starých nástrojů svého italského souboru Il gioco de’ Matti. „Výkon velkých virtuosních kleštěnců musel být opravdovou kaskádou trylků, ohromujících kadencí, nekonečného držení tónu, závratných koloratur a samozřejmě schopnosti zpívat patetické árie ,k srdci‘. Já cítím jako určitou výsadu interpretovat jejich árie a jsem šťastný, že jsem se tou cestou vydal,“ dodává k programu Mineccia.

Nedělní program 26. 9. (Ostrava-Svinov) bude věnován Zelenkově mši v podání Ensemble Inégal. Soubor se svým dirigentem Adamem Viktorou získal evropské renomé díky svým vysoce ceněným koncertům a CD nahrávkám a stal se synonymem právě pro objevy z odkazu geniálního českého barokního skladatele, Jana Dismase Zelenky. Po kompletaci jeho žalmů na SHF nyní přiváží jeho Mši ke sv. Cecílii – patronce hudebníků, kterou nedávno zaznamenal ve světové premiéře na své nové album. Mše je vůbec první Zelenkovou skladbou, kterou složil pro královský kostel v Drážďanech, kde následně působil. Nejenže je působivou skladbou co se týče kontrapunktické výstavby, ale také vokální ornamentiky či vyrovnanosti interpretačních složek.

Vyvrcholením letošního festivalového ročníku se pak stane monumentální závěrečný koncert 28. září, který již nepřinese díla tzv. staré hudby, avšak bude věnovaný mimořádně zajímavému francouzskému repertoáru – Poulencovu Stabat Mater, Berliozovým Letním nocím a ojedinělé Potopě Saint-Saënse (česká premiéra) pod taktovkou uznávaného francouzského dirigenta Philippa Bernolda (Janáčkova filharmonie Ostrava, Český filharmonický sbor Brno; nejlepší česká sopranistka Kateřina Kněžíková a pařížská sólistická špička: Isabelle Druet, Sébastien Droy a Tomislav Lavoie).

Vstupenky online a více informací na www.shf.cz

Pin It