Ostrava - Program papežovy návštěvy na Slovensku v televizi Noe, první misí diplomata Vatikánu původem z Ostravy je Afrika a primice německého novokněze ve vísce na Bruntálsku. Tyto příspěvky najdete ve zpravodajské části diecézního zpravodaje OKNO na měsíc září. Na dvaceti stranách je toho ke čtení mnohem víc.


OKNO0921


Farnost Stěbořice na Hlučínsku získala po 79 letech zvon z Německa, který byl z kostelní věže odebrán při válečných rekvizicích v roce 1942. Nezničené zůstaly po 2. světové válce ještě další vzácné zvony. Po Šilheřovicích čeká návrat zvonu také farnost Píšť. Osobně jej místním lidem předá 16. října biskup Dr. Gebhard Fürst z diecéze Rottenburg-Stuttgart. Během akce „Zvony míru pro Evropu“ se do svých domovských farností v diecézi vrátí ještě dalších 5 zvonů. Na Hlučínsku se zvony vrátí do farností Třebom a Oldřišov. Odebrané zvony očekávají také Věřňovicích u Dolní Lutyně, v Doubravě na Karvinsku a Třanovicích na Těšínsku.

Kostelík zasvěcený Panně Marii, Pomocnici křesťanů na Gruni v Beskydech má letos 130 let. Historické souvislosti vzniku dřevěné svatyně v této horské osadě zpracoval PhDr. David Pindur, Ph.D. z Muzea Těšínska. V jeho příspěvku se dočtete, kdo se o stavbu kostelíka v 19. století zasloužil a jak jeho význam vzrostl během Protektorátu. Článek nejen informuje, ale i zve k pouti do Beskyd.

O Mariánském sloupu na Staroměstském náměstí v Praze vyšla již celá řada knih. Aktuální novinkou je dílo archiváře a publicisty Karla Kavičky z Prostějova. Recenzi na knihu vydanou nakladatelstvím Flétna s názvem „Mariánský sloup v Praze“ připravil redaktor OKNA a spisovatel Libor Rösner. V diecézním zpravodaji najdete rovněž knižní tipy z Karmelitánského nakladatelství a od Paulínek.

Po dlouhých měsících s protipandemickými omezeními se v létě otevřel Exerciční dům v Českém Těšíně. Jaké duchovní obnovy jsou aktuálně k dispozici, a za jakých podmínek je možné se jich zúčastnit, informuje článek s titulkem „Na Ignaciánské exercicie do Českého Těšína“.

Velký podporovatel poutních míst a budovatel zázemí pro rekolekce a duchovní cvičení byl Mons. Antonín Cyril Stojan, který se před 100 lety stal olomouckým arcibiskupem. Část svého studijního a kněžského života prožil na území ostravsko-opavské diecéze. O jeho inspirativním životě se dočtete v seriálu Osobnost víry.

Zadní strana obálky časopisu dokumentuje prázdninové dění v diecézi na fotografiích zachycených reportérem zpravodaje a členy fotografického spolku Člověk a Víra.

Diecézní zpravodaj OKNO 9/2021 je distribuován do farností ostravsko-opavské diecéze na základě objednávek duchovní správy společně s věstníkem Acta Curie. Objednávky zasílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Elektronická verze je k dispozici k prolistování zde

Pin It