Ostrava – Ať letos trávíte léto doma, na chalupě, na horách nebo někde u moře, můžete se začíst do letního vydání diecézního zpravodaje OKNO. Tištěný zpravodaj již zamířil do farností ke svým čtenářům. Pro ty, kdo k němu nemají přístup, nabízíme elektronickou verzi ke stažení ve formátu pdf.

OKNO7 82021


Co se v novém čísle dozvíte? Ve zpravodajském přehledu informujeme o nově vysvěcených jáhnech, posvěcení kostela Božího Těla v Gutech a obnovené konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Pokud zamíříte o dovolené do Biskupských lesů, jistě najdete místa osázená novými dřevinami. O tom, jak se lesy po kůrovcové kalamitě proměňují, se dozvíte v článku s názvem „Holiny se zazelenaly miliony stromků“.

Charita ČR se okamžitě po běsnění tornáda zapojila do pomoci lidem na jižní Moravě. Na stránce věnované Charitě najdete číslo konta, kam lze zasílat dary na obnovu přírodním živlem zasaženým obcím. Na událost z 24. června reaguje také úvodník šéfredaktora zpravodaje s názvem „Trpí jako Jób“. Autor sloupku odkazuje na aktuální události na Břeclavsku a Hodonínsku, které jsou další „jobovou ranou“ pro již tak dost covidem sužovanou zemi a starozákonního Jóba, který rovněž přišel o všechno.  

Stránky věnované pastoračním centrům a církevním školám nabízejí přehled aktivit a pozvánek na letní měsíce i podzim 2021. Novinkou Centra pro rodinu a sociální péči, z.s., budou formační kurzy pro otce a syny a otce a dcery. Program je založen na vzájemném prožívání společného času, s cílem najít novou kvalitu vztahu, společně dobrodružství, zábavu a společnou práci.

Téměř 500 km je to z Ostravy do Oseku u Duchcova. Městečko v severních Čechách je pro mnohé neznámé a dosud neobjevené. V roce 1196 zde cisterciáčtí mniši založili klášter, který zde stojí dodnes. V areálu se snoubí gotika s barokem a lokace je zajímavá tím, že klášter žije i po smrti posledního opata. Pečuje o něj Spolek přátel kláštera Osek, jehož předsedou je místostarosta Dolního Benešova na Hlučínsku. S MVDr. Jindřichem Koskou jsme si povídali o tom, jak na něj zapůsobil genius loci místa a jaký slib dal umírajícímu opatovi. Více o klášteře Osek najdete v článku na straně 12 a 13.

Co na čtenáře v čísle 7-8/2021 ještě čeká? Zprávy o zahájení beatifikačního procesu syna sv. Hedviky Slezské Jindřicha II. Pobožného a blahořečení řeholnice, kterou 11. května 1945 zastřelil voják Rudé armády. Další příspěvek připomíná otevření jedinečného environmentálního resortu  HUBERT na Hukvaldech. Profesor Biskupského gymnázia v Ostravě Mgr. Pavel Stuchlý informuje o úspěšné obhajobě ročníkových prací studentů i plánované oslavě 30. výročí založení gymnázia.

Kulturní rubrika přináší tři svědectví z letošního ročníku festivalu Slezská lilie. Akce, kterou bylo možné s ohledem na pandemii připravit v omezeném rozsahu, byla z areálu Charity sv. Alexandra v Ostravě-Kunčičkách přenášena prostřednictvím televize Noe.  

Již na titulní straně časopisu OKNO je odkaz na příběh o „Malé paní“, která přináší velkou radost. Marie Sikorová z Ostravy-Poruby dorostla jen 141 cm. Jak se ve svém životě vyrovnává se svým postižením a jak ji napadlo odlévat ze sádry 3D omalovánky pro děti a podnikat, se dočtete na straně 18. Předposlední strana patří příběhu z 19. století.  Tehdy žil P. Franciszek Ksawery Śniegoń z Těšína, který je považován za prvního těšínského biskupa. V červenci uplyne 130 let od jeho úmrtí. O tom, zda skutečně nosil na hlavě biskupskou mitru, se dočtete v příspěvku Libora Rösnera.

Pohodové léto přeje redakce zpravodaje OKNO.

Odkaz ke stažení zde

Pin It