Ostrava – Přes všechna omezení se organizátoři pečlivě připravují na letošní Noc kostelů. Pokud to situace dovolí, dveře téměř stovky kostelů a modliteben v ostravsko-opavské diecézi se otevřou 28. května. Program, který farnosti připravují, se z velké části přesouvá do venkovního prostoru.


nocplakat


Návštěvníky stejně jako v minulých letech provedou Nocí kostelů Poutnické novinky, ve kterých najdou tipy na zajímavé programy, mapy s vyznačenými otevřenými objekty a mnoho dalších zajímavých článků. Čtenáře určitě zaujme rozhovor s P. Markem Orco Váchou či svědectví božího komedianta Víti Marčíka, představení Modliteb 24-7 nebo nového vzdělávacího projektu na Hukvaldech s názvem Hubert, který bude pomáhat nejen dětem objevovat krásu přírody. Aktivity, kterými chtějí představit návštěvníkům svůj kostel, si připravilo i několik nováčků.

Kromě již tradičních webových stránek www.nockostelu.cz a různých tiskovin bude nově k dispozici také aplikace pro zařízení se systémem Android.Návštěvníci Noci kostelů si tak budou mít letos poprvé možnost naplánovat svůj vlastní program přímo v mobilním telefonu. Aplikace bude poskytovat zejména informace o zapojených kostelích a jejich programech. Standardní funkcí bude nabídka programu nejbližších kostelů a modliteben podle GPS polohy uživatele. Kromě toho bude v přehledu zapojených míst možné hledat a listovat podle okresu či kraje. Tyto údaje bude možné v aplikaci využívat i offline, bez nutnosti připojení k internetu.

Seznam zapojených kostelů a nabízených programů bude v aplikaci aktualizován z centrální databáze webových stránek Noci kostelů.Jednotlivé programy a kostely si uživatel bude moci uložit mezi oblíbené a vytvořit si tak svůj vlastní program. Aplikace Noc kostelů bude zdarma ke stažení v obchodu Google Play.

Program Noci kostelů najdete na www.nockostelu.cz.

Pin It