Kopřivnice – Do tří církevních základních škol v diecézi se v pondělí 12. dubna vrací žáci 1. stupně. Výuka se obnovuje na Základní škole sv. Zdislavy v Kopřivnici, Církevní základní škole sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí a na Církevní základní škole a mateřské škole Přemysla Pittra v Ostravě-Přívozu.


school 6128959 1280


S rotační výukou se střídáním prezenční a distanční formy zahájí v Kopřivnici školáci vyšších ročníků I. stupně. Nejmladší žáci zůstanou v prvním týdnu ještě doma. „Na naší škole bude probíhat prezenční výuka od pondělí 12. dubna pro žáky 4., 5. A a 5. B třídy, ostatní žáci se budou vzdělávat distančním způsobem doma. Pro žáky 4. třídy bude otevřena v době prezenční výuky odpolední družina. V dalším týdnu od 19. dubna bude probíhat prezenční výuka pro žáky 1., 2. A 3. třídy, ostatní třídy se budou vzdělávat distančním způsobem doma. Pro žáky 1., 2. A 3. Třídy bude v době prezenční výuky otevřena ranní i odpolední družina, pro každou třídu zvlášť,“ informuje vedení školy na svých internetových stránkách.

Antigenní testování před vstupem do tříd

Žáci se před vyučováním podrobí antigennímu testování na přítomnost koronaviru. „Žáci budou pravidelně testováni ve škole vždy ráno v pondělí a ve čtvrtek testy Singclean. U testování bude vždy přítomna třídní učitelka a asistentka. Prosíme, zhlédněte se svým dítětem video, pomůžete tím zabezpečit hladký průběh testování ve škole,“ vybídla kopřivnická církevní škola rodiče a přiložila instruktážní video.

Církevní základní škola a mateřská škola Přemysla Pittra v Ostravě-Přívoze se od pondělí 12. dubna otevře těm nejmladším školákům. Do tříd se vrátí prvňáci a druháci a předškoláci. „V týdnu od 12.4.-16.4. budou chodit do školy děti MŠ –předškoláci a žáci 1.A,, 1.B, 2.A, 2.B. Poté budou týden doma na distanční výuce. V týdnu od 19.4. -23.4. budou chodit do školy děti MŠ – předškoláci a žáci 3, 4.A, 4.B, 5. Poté budou týden doma na distanční výuce. Žáci 6. – 9. tříd zůstávají na distanční výuce,“ informuje škola na Facebooku.

Školní docházka se obnovuje také na Církevní základní škole sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí. Pokyny k návratu žáků k prezenční výuce mají k dispozici rodiče žáků v online školním systému edupage.org, přes který škola s rodiči komunikuje.

 

Prezenční výuka není povinná. Školáci se mohou dál učit z domova

Návrat do školních lavic není povinný. Rodiče, kteří se neztotožňují s návratem k prezenční výuce, mohou své dítě z této formy vzdělávání omluvit a své školáky vzdělávat dál z domu. O této možnosti hovoří pokyny vydané Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky. Léták ministerstva odpovídá na otázku „CO SE STANE, KDYŽ DÍTĚ DO ŠKOLY NEPOŠLU?“, kterou si rodiče v této nejisté době kladou. Odpověď zní takto: „Pokud se vaše dítě testování nezúčastní, nemůže se účastnit prezenčního vzdělávání. Škola bude takovou absenci evidovat jako omluvenou, nemá ale povinnost zajistit dítěti distanční způsob vzdělávání. Je ovšem vhodné, aby mu poskytla přiměřenou formu podpory (např. posílání týdenních plánů, možnost připojit se do některých hodin on-line, využití individuální konzultace).“

Rodiče ve dnech nepřítomnosti dítěte na prezenční výuce ztrácejí nárok na ošetřovné. Více v této zprávě. Ošetřovné však nebude pobírat za dny prezeční výuky nikdo. Přesně je to popsáno zde

Jak začít po uvolnění karantény v hodinách náboženství?

Na návrat dětí do škol se nyní připravují také katecheté. Katechetické a pedagogické centrum ostravsko-opavského biskupství připravilo metodiku k obnovení výuky. Učitelům náboženství například radí, jak komunikovat s dětmi, které kvůli pandemii přišli o blízkého člena rodiny. „Situace návratu nebude jednoduchá, děti se budou vracet s různými prožitky a zkušenostmi, některé z nich mohou být i  těžké,“ informuje Katechetické a pedagogické centrum. Inspirace a doporučení, jak náročnou situaci dobře zvládnout najdete na tomto odkazu. Tématy se mohou inspirovat i rodiče.

Informace k tématu v přehledných letácích ke stažení zde:

https://testovani.edu.cz/files/testovani-letak-pro-zaky-6-4-21.pdf

https://testovani.edu.cz/files/testovani-letak-pro-rodice-6-4-21f.pdf

https://testovani.edu.cz/pro-zaky-a-studenty

https://testovani.edu.cz/pro-rodice

https://kpc.doo.cz/obnoveni-prezencni-vyuky-nabozenstvi/

Ilustrační foto: Pixabay.com

Pin It