Praha - Předsedové evropských biskupských konferencí sdružených v Radě evropských biskupských konferencí (CCEE) zvou k modlitbám za oběti pandemie po celou dobu postní, počínaje Popeleční středou. Každá země bude v jeden den postní doby slavit mši svatou, na Českou republiku připadá 17. březen 2021.


candela messa


Evropští biskupové se u mnoha příležitostí připojili k hlasu papeže Františka, aby byla církev ještě více na blízku všem, kdo bojují proti koronaviru: obětem a jejich rodinám, nemocným a zdravotníkům, dobrovolníkům a všem, kdo jsou v těchto nelehkých dobách v první linii. 

Zahajují proto modlitební a eucharistický řetězec za více než 770.000 osob, které v Evropě zemřely na Covid-19. Tato iniciativa bude probíhat po celou postní dobu. 

Kardinál Bagnasco ve svém dopisu k zahájení této iniciativy říká: „Společně jsme uchopili příležitost, nebo spíše povinnost, pamatovat ve mši svaté na velký počet obětí pandemie. Každá biskupská konference Evropy se zavázala, že uspořádá alespoň jednu mši svatou: bude to pomyslný řetězec modliteb a mší svatých, oběť za mnoho lidí. V těchto modlitbách chceme pamatovat na rodiny, které zasáhla bolest a na všechny, kdo jsou aktuálně zasaženi nemocí, a nemají jistotu o vlastním životě.“ 

Do iniciativy se zapojí všechny evropské biskupské konference podle přiloženého kalendáře. Iniciativa chce nabídnout znamení společenství a naděje pro celý kontinent: „My, evropští biskupové“ – dodává předseda CCEE – „jsme nablízku společenství našich věřících, kněží a jsme vděčni především všem, kdo se neustále věnují nejpotřebnějším lidem. Podporujeme jejich úsilí slovem i modlitbou, abychom společně mohli vyhlížet lepší budoucnost“. 

Na Českou republiku připadá termín na 17. března 2021. Mši svatou za oběti pandemie bude celebrovat generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl. 

Zdroj: www.cirkev.cz

Pin It