„Je možné přečíst hodně článků a knížek o modlitbě, slyšet svědectví těch, kteří se modlí, ale přesto nezačít se modlit. Podobně hladovému je možné vyprávět o chlebě, o jeho chuti a o tom jak sytí, ale pokud mu nedáme chleba, bude to pro něj k ničemu,“ vysvětlují kněží pallotini význam osobní modlitby pro duchovní život člověka. Jednou z forem osobní modlitby je naslouchání a modlitba Božím slovem – tzv. lectio divina. Této duchovní zkušenosti učí pallotini při duchovních cvičeních. I v době pandemie našli způsob, jak ve vzdělávání této metody pokračovat. Začali exercicie vysílat online přes internet.


LectioDivinaEcercicieOnline


Exercicie lectio divina organizují kněží pallotini jako jednu z evangelizačních akcí Centra Božího milosrdenství ve Slavkovicích. Ve dnech 17. – 23. ledna 2021 připravili již druhou edici těchto duchovních cvičení. Zájem je mile překvapil. Během šesti dní se učilo čerpat sílu z Božího slova více než sto čtyřicet účastníků. „Jsem nesmírně vděčný Bohu za to, že nám ukázal, jak je možné organizovat exercicie i v době dnešních omezení. Boží slovo spoutáno není!,“ uvedl P. Tomasz Kazański, SAC z Radešínské Svratky.

Tématem duchovních cvičení online byla „Panna Maria, ikona spásy“. Metodu modlitby v rytmu lectio divina účastníkům přiblížil P. Martin Sedloň, OMI. „Víra znamená objevit působení Boha v našem životě, je to Boží slovo v nás; a my jsme ve středu Božího zájmu stejně, jak to bylo v životě Marie,“ řekl O. Martin v úvodu k rozjímání evangelia.

Účastníky exercicií provázela čtrnáctičlenná skupina duchovních průvodců, kněží a řeholních sester z Česka, Slovenska a Itálie, s nimiž mohli denně online hovořit, a využít tak jejich rady. Tuto podobu duchovního doprovázení využilo při exerciciích 56 osob.

A jak exercicie online vypadaly? Programem exercicií bylo každodenní uvedení do modlitby na kanále YouTube, individuální meditace Božího slova a vše doplňovala mše svatá přenášená z poutního kostela Božího milosrdenství ve Slavkovicích. „Boží slovo bylo přenášeno online, tak bylo možné vyhnout se koronavirovým omezením. Přišlo do domovů účastníků a nalezlo místo v jejich srdcích přes všední pracovní a rodinné povinnosti,“ upřesňuje program online exercicií další z organizátorů pallotin P. Paweł Pruszyński SAC.

Duchovní cvičení využili lidé, pro něž byl tento způsob modlitby novinkou, další si tuto modlitební metodu a vztah s Božím slovem během exercicií prohlubovali. „Všichni společně měli možnost objevit pravdu, jak se Boží slovo ‚stává tělem‘ a uskutečňuje se v jejich životě,“ uvádějí pallotini v tiskové zprávě.

Seznámit se s metodou lectio divina lze i po skončení online exercicií. Zahajovací přednáška a denní uvádění do modlitby jsou dostupné na kanále YouTube: lectio divina CZ. Díky tomu stále existuje možnost je využít a v libovolné době si individuální exercicie udělat doma.

www.lectiodivina.cz

Pin It