Diecéze – Ve většině domácností hořela minulou neděli na adventním věnci první svíčka. 29. listopadu začal čas očekávání – advent.

Přinášíme fotografie o začátku nového církevního roku v katedrále Božského Spasitele, kde adventní věnce požehnal P. Jan Plaček, a z kostela sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kde první adventní neděli slavil s omezeným počtem věřících P. Jozef Novák. Ve farnosti Místek si farníci mohli do kostela přijít pro svaté přijímání a při té příležitosti si nechat posvětit adventní věnce. Věnce se světily v kapli sv. Inocence.

Vzhledem k situaci, kdy se nemohly uskutečnit tradiční adventní dílny s pletením věnců, musely si mnohé rodiny uplést věnce samy doma. U sester boromejek tomu nebylo jinak.

K adventu patří také roráty. Ve farnosti Místek jsou kvůli opatřením vlády omezeny. Letošní roráty pro děti se poprvé konaly v kostele sv. Jana a Pavla. Také poprvé v historii nebyly roráty formou mše svaté, ale pouze bohoslužby slova. Z důvodu omezení počtu účastníků bohoslužeb jsou jen pro děti a mše svatá pro dospělé probíhá současně v kostele sv. Jakuba v Místku. Děti budou mít roráty dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek v 7.00 hodin ráno. Adventem děti provede stařec Simeon, který spolu s nimi bude pátrat ve starých knihách o tom, jak se žilo kdysi, a bude s nimi přemýšlet, jak uzdravit dnešní svět.

Fotogalerie: Jan a Ivana Bužkovi/Člověk a Víra; Josef Cinciala/Člověk a Víra; Zdeněk Poruba/Člověk a Víra

Celé fotogalerie z 1. adventní neděle v katedrále zde; z kostela sv. Jana Křtitele z Frýdku zde a z Místku zde.

Celá fotogalerie z tvoření věnců zde.

Celá fotogalerie z rorátů v Místku zde

 

Pin It