Praha - Premonstráti oslaví příští rok 900 let od založení prvního kláštera sv. Norbertem v Prémontré. Stalo se tak na Vánoce v roce 1121. Významné výročí oslaví řeholníci jubilejním rokem, který zahájili v sobotu 28. listopadu nešporami z 1. neděle adventní přímo u ostatků zakladatele řádu ve strahovském klášteře. Do Prahy byly převezeny v 17. století. V klášterní bazilice celebroval v neděli 29. listopadu mši svatou papežský nuncius Mons. Charles Balvo. Ten také při zahájení oslav přečetl dekret apoštolské penitenciárie, který z rozhodnutí papeže Františka umožňuje získat plnomocné odpustky během celého jubilejního roku.


kopecek


Svatý Kopeček u Olomouce je nejbližším místem, které patří na seznam jubilejních kostelů zařazených do oslav 900 let premonstrátského řádu.


Plnomocné odpustky pro poutníky až do ledna 2022

Termín je vymezen od 1. neděle adventní (29. listopadu 2020) až do svátku Křtu Páně (9. ledna 2022). Odpustky mohou získat poutníci, kteří osobně navštíví jubilejní kostely nebo oratoře řádu. Mezi vybraná místa patří klášterní kostely a jiná místa, kde premonstráti působí. V ostravsko-opavské diecézi žádné takové místo nemáme. Členem premonstrátského řádu je však biskup František Václav Lobkowicz. Nejbližším poutním cílem, kde můžeme získat plnomocné odpustky, je bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. V brněnské diecézi je s premonstráty spojeno také poutní místo Křtiny, které je rovněž na seznamu jubilejních kostelů.

V České republice řád založený sv. Norbertem působí na Strahově, v Želivi, v Teplé a Nové Říši. Sestry premonstrátky mají klášter v Doksanech. Odpustky lze získat také na poutních místech, kde premonstráti působí. Je to například Svatý Kopeček u Olomouc a poutní místo Křtiny na jižní Moravě. Na Slovensku je premonstrátské opatství v Jasově. Tři kláštery jsou v Rakousku a to v Stift Geras nedaleko Znojma, Stift Wilten u Innsbrucku a Stift Schägl, který rovněž sídlí nedaleko českých hranic na dohled od vodní nádrže Lipno v Horním Rakousku.

Řád v Evropě působí v Německu, Holandsku, Belgii, ve Francii i v Maďarsku. Ve světě pak v USA, Kanadě, Brazílii, Indii a Austrálii. 

Program jubilejního roku v České republice najdete na https://premonstrati2021.cz/

Celosvětový web jubilejního roku má odkaz https://www.900premontre.org/

Dokument apoštolské penitenciárie k jubileu 900 let premonstrátského řádu

Apoštolská penitenciárie na pokyn našeho Svatého otce papeže Františka premonstrátským řeholním kanovníkům a jiným věrným křesťanům proniknutým pravou kajícností a vedeným duchem lásky ráda poskytuje možnost, aby za obvyklých podmínek (svátostná zpověď, přijetí eucharistie a modlitba na úmysl Svatého otce) získali plnomocné odpustky jako v jubilejním roce, jestliže jako poutníci navštíví jubilejní kostely nebo oratoře a budou tam účastni řádně konaných posvátných obřadů nebo se alespoň po vhodný čas budou věnovat pokorné modlitbě za obrácení hříšníků, získání kněžských a řeholních povolání a ochranu institutu lidské rodiny a zakončí tyto prosby modlitbou Páně, Vyznáním víry a vzýváním blahoslavené Panny Marie a svatého Norberta.

Členové premonstrátského řádu, kterým nemoc nebo jiná vážná příčina nedovolí zúčastnit se oslav, budou moci získat plnomocné odpustky, jestliže se rozhodnou mít v ošklivosti každý hřích, budou mít úmysl splnit, jakmile to bude možné, tři obvyklé podmínky, touhou srdce vykonají duchovní návštěvu, skrze Marii obětují své nemoci nebo nepohodlí milosrdnému Bohu a připojí modlitby uvedené výše.

Aby se pak přístup k získání božské milosti, otevíraný klíči svěřenými Církvi, stal s ohledem na pastýřskou lásku snazším, tato penitenciárie usilovně žádá, aby se premonstrátští řeholní kanovníci velkoryse dávali k dispozici pro slavení svátosti smíření a nemocným často posluhovali svatým přijímáním.

Toto rozhodnutí platí po celou dobu trvání jubilea. Ruší se všechny překážky, které by s tímto rozhodnutím byly v rozporu.

Mauro kardinál Piacenza, vrchní penitenciář

Krysztof Nykiel, regent

 

Pin It