Ostrava – Nová výstava v centru Ostravy mapuje osudy katolické církve a jejích pastýřů, kteří provedli věřící komunistickými diktaturami střední Evropy. Na Masarykově náměstí je k vidění od 4. do 12. listopadu v rámci festivalu Polské dny.

Za přípravou expozice s názvem "Nemějte strach. Církev a cesta střední Evropy za svobodou" stojí pražská pobočka Polského institutu. Jeho ředitel Maciej Ruczaj vysvětluje hlavní myšlenku projektu, který má v Ostravě premiéru: "Výstava vzniká především díky "souběhu výročí" - na jedné straně je to sté výročí narození Jana Pavla II. - postavy, která měla svůj vliv na dějiny celého sovětského bloku, zemí střední Evropy v největší míře. Zároveň za pár měsíců to bude třicet let od vzniku Visegrádské skupiny, tedy spolupráce, která se zrodila ze společného boje našich společností proti komunismu."

Kolemjdoucí se na panelech mohou seznámit taky s osudy kardinálů Stefana Wyszyńského, Josefa Berana nebo Jozefa Mindszentyho.

Papeže Jana Pavla II. ale mohou chodci v centru Ostravy objevit i na panelech další pouliční výstavy, která v těchto dnech zdobí plot Polského konzulátu v Blahoslavově ulici (u Nové radnice). Ohlíží se za událostmi, které před čtyřiceti lety vedly ke vzniku odborového hnutí Solidarita. Výstava pořádaná taktéž v rámci Polských dnů řadí mezi klíčové momenty pro polskou opozici taky návštěvy papeže Jana Pavla II. ve své rodné zemi. Panely o historii Solidarity budou v Ostravě k vidění až do konce listopadu.

Ondřej Elbel

 

Pin It