Odry - Kříže u cest a v polích známe ze svých domovských měst a vesnic asi všichni. Jen málokdo je ale má tak dobře zmapované a zná jejich minulost jako farníci z Oder v čele s farářem P. Petrem Kuníkem. Každý rok v postní době totiž věřící z města pod Oderskými vrchy k různým Božím mukám v okolí putují a přemýšlejí nad jejich poselstvím.


PandemickyKrizOdry


Velmi často jsou za nimi příběhy lidského smutku nebo naopak vděčnosti, neštěstí nebo záchrany. Můžou proto ukázat, že Kristův kříž proniká všechny tyto situace a přináší naději a spásu do všeho, čím jako lidé procházíme. Hlavní starostí letošního roku je pro naši společnost zajisté koronavirová epidemie a její důsledky. Mnoho lidí paralyzují nejen důsledky nemoci, ale taky strach, úzkost nebo beznaděj. V oderské farnosti se proto zrodil nápad umístit do krajiny poblíž města nový tichý symbol křesťanské naděje – kříž. Dostal jméno „Pandemický“ a hlásí se k tomu i nápisem dole u paty podstavce: „Pandemie COVID-19, 2020“. Mnohem důležitější je ale poselství Janova evangelia vytesané do kamene o něco výš: „Ve světě máte soužení. Ale vzchopte se, já jsem přemohl svět“ (Jan 16, 33).

Víc než dvoumetrový kříž z bílého mramoru stojí na kraji lesa u vyhlídky na město, ze které obvykle startují paraglidisté. Boží muka tak září do dálky a Kristův pohled z kříže dolů do údolí má znázornit prosbu o požehnání pro celé město do příštích let. „Protože je odtamtud krásný výhled i na Hostýnské vrchy, chceme k němu časem instalovat lavičku tak, aby to bylo místo, na které se lidé budou rádi vracet,“ vysvětlil P. Petr Kuník se svými spolupracovníky výběr místa v Oderském zpravodaji. Odměnou pro poutníky k vyhlídce s křížem má být „jiný pohled na svět“. Dá se to chápat doslova jako turistické lákadlo, ale taky duchovně jako pozvání k rozjímání nad dnešní dobou skrz Ježíšovo utrpení na kříži.

Po měsících příprav a práce se v neděli 11. října sešli oderští farníci k žehnání kříže. Spolu s oderským farářem P. Petrem Kuníkem na místě promluvil taky starosta město Libor Helis a ředitel místní charity Petr Kučerka. Účastníci, kteří přijali pozvání na poslední farní akci před novou vlnou omezení setkávání, se po žehnací modlitbě a drobném občerstvení rozcházeli domů s nadějí. Že Bůh, který přemohl svět, stojí při těch, kdo pomáhají nemocným a mají jakákoliv jiná trápení.

Pandemický kříž ale zve k putování i ty, kteří nepatří do farnosti Odry. Najdete ho severně od města, kousek od ostré zatáčky na silnici do Tošovic. Zářící bílý kámen na horním konci louky nemůžete minout.

Autor článku:

Ondřej Elbel, spolupracovník redakce Katolického týdeníku a diecézního zpravodaje OKNO

Foto: Nela Franková/Člověk a Víra

Pin It