Opava/ Krnov - V kostelích opavských a krnovských minoritů proběhne v sobotu 3. října po mši svaté tzv. transitus, františkánská pobožnost připomínající přechod sv. Františka z Assisi z tohoto světa do nebe. Na Cvilíně pak bude o den později ke cti tohoto světce sloužena mše sv.

 

Transitus je pobožnost, která se obyčejně koná 3. října podvečer v kostelích řádů s františkánskou spiritualitou. Duchovní synové a dcery sv. Františka se shromažďují, aby si připomněli přechod (transitus) sv. Františka z tohoto světa do nebe.
Tato pobožnost probíhá podobně jako počáteční liturgie Bílé soboty při zhasnutém světle za svitu malých rozžatých svící. Během liturgie se čte z raných životopisů svědectví o úmrtí světce a také se zpívají písně k sv. Františkovi – zvláště ty, jež jsou přímo spojené s jeho skonem: Žalm 142, který se modlil krátce před svou smrtí, a také „Píseň bratra Slunce“, jež vznikla v posledním období jeho života.
Více k této pobožnosti najdete zde.
Mimo jiné je v tento den (a také v den následující, tj. 4. října) možné v kostele františkánské rodiny získat plnomocné odpustky. Krom tří obvyklých podmínek, kterými jsou stav milosti posvěcující, sv. přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce, je třeba se pomodlit při návštěvě kostela Otčenáš a Credo.
U opavských minoritů se transitus uskuteční v sobotu po mši sv. začínající v 8.00. Menší bratři sv. Františka z Krnova si připomenou odchod svého svatého zakladatele do nebe po mši sv. začínající v 18.00. Den nato pak na Cvilíně proběhne mše sv. k cti Prosťáčka z Assisi.

Foto převzato z webu minorite.cz

 

 

Pin It