Český Těšín - Biskupové ostravsko-opavské a bialsko-zywiecké diecéze si navzájem vyměnili pozdravy, aby tak oslovili věřící shromážděné při pouti ke sv. Melicharu Grodeckému na druhé straně hranice. Tradiční pouť, při níž se věřící v čele s biskupy a kněžími každoročně potkávali na hraničním mostě přes řeku Olši a společně pak pokračovali na českou nebo polskou stranu města, slavily oba národy letos odděleně. Přinášíme texty dopisů, které zazněly při bohoslužbách v Českém Těšíně a Cieczynie. 


Melichar2019


Snímek z procesí z roku 2019. Foto: Lena Labajová/Člověk a Víra


POZDRAV BISKUPŮ OSTRAVSKO-OPAVSKÉ DIECÉZE K POUTI SV. MELICHARA GRODECKÉHO

Vaše Excelence, otcové biskupové,

drazí kněží, milovaní polští poutníci,

přijměte náš srdečný pozdrav k dnešní pouti ke sv. Melicharu Grodeckému. Okolnosti letošní pouti nám neumožnily vytvořit jediné procesí ze dvou zástupů věřících, ani společné slavení v jednom kostele. O to více ale motivovaly naši touhu spojit se navzájem duchovně na obou stranách řeky Olše. Věříme, že vědomí této duchovní sounáležitosti, úcta k našemu mučedníku Melicharovi, která nezná hranic, snaha při slavení myslet na ty druhé vytvořily novou zkušenost. Něco jako duchovní most, který spojuje a který nebude moci uzavřít žádný virus ani žádné vládní nařízení. Desítky společných poutí od r. 1995 nám ukazují, že tu skutečnou jednotu mezi námi nepřináší ekonomika a obchody, ale naši svatí.

Spolu s českými poutníky Vám přejeme mnoho duchovních darů této pouti. Po vzoru Košických mučedníků chtějme statečně přijímat události života takové, jaké právě jsou. Ať jsme v nich připraveni vydat svědectví o naší lásce k Bohu i o lásce, která překonává všechna rozdělení.  

K tomu Vám ze srdce žehnáme

+ František Václav Lobkowicz                                      + Martin David

biskup ostravsko-opavský                                             apoštolský administrátor

 

                               

  

Ostrava 6. 9. 2020


POZDRAV BISKUPA BIELSKO-ZYWIECKÉ DIECÉZE K POUTI SV. MELICHARA GRODECKÉHO

 

Ctihodní otcové biskupové, drazí kněží, milovaní bratři a sestry!

Shromážděni v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova a v kostele sv. Marie Magdalény sloužíme ve stejnou chvíli mši svatou a prosíme o přímluvu našeho patrona – sv. Melichara Grodeckého. Slavíme navíc 401. výročí jeho smrti.

Dnes, poprvé za více než dvacet let, jsme se nesetkali na hraničním přechodě a nejsme spolu na mši sv. v jednom z našich kostelů. Můžeme říci, že nás spojuje pouze duchovní společenství. Nicméně cíleně nechci příliš používat ono slovo „pouze“. Vytváříme přeci společenství modlitby a účastníme se stejné oběti Ježíše Krista. Mezi námi je velmi hluboké a skutečné pouto a již po několikáté v tomto roce, i když poněkud jinak než doposud, můžeme říci, že Olza je řekou, která spojuje, nikoliv rozděluje.

Dnes, v době, kdy naše lidské plány musí být upravovány z ohledu na nebezpečnou epidemii, si uvědomujeme vlastní slabost a omezenost. Využíváme veškeré dostupné prostředky a lékařské znalosti, ale zároveň víme, jak moc potřebujeme zakoušet Boží přítomnost a pomoc. Potřebujeme přímluvu sv. Melichara, který své kněžství žil v těžkém historickém období.

Každý z Vás jistě dnes přišel na tuto mši svatou, aby Bohu svěřil své úmysly. Během mše, kterou právě sloužím v kostele sv. Marie Magdalény, se spolu s Vámi modlím na všechny Vaše úmysly. Prosím Boha, aby nás zkouška, kterou právě procházíme, nevzdalovala od Něj, ale aby nás k Němu více přiblížila. Modlím se, aby dispens od účasti na mši svaté, který musel být udělen v souvilosti s epidemií, nevyústil u nikoho z našich věřících do přerušení vztahu s Kristem a Církví. Pamatujme, že sv. Melichar tváří v tvář mučení a smrti řekl: „Dělejte si se mnou, co chcete, ale já se své víry nikdy nezřeknu“.

U příležitosti uctění svatého kněze bych se chtěl s Vámi, drazí bratři a sestry z druhého břehu Olzy, podělit o mou velikou radost. V letošním roce se naše diecéze rozrostla o 10 nových kněží a 14 kandidátů vyjádřilo svou touhu začít přípravu na toto povolání v kněžském semináři. Děkuji za to Bohu a z celého srdce Jej prosím, aby také v ostravsko-opavské diecézi mnoho mladých lidí odpovědělo na Boží volání.

Modlím se, aby pandemie brzy skončila. Modlím se za všechny nemocné, lékaře, lékařský personál a dobrovolníky, kteří se starají o nemocné. Doufám, že v příštím roce se budeme moci setkat na hraničním mostě a tentokrát společně, na jednom místě slavit mši svatou.

Svatý Melichare Grodecký, oroduj za nás!

+ Roman Pindel

bielsko-żywiecký biskup

Pin It