Jablunkov - Dvě desítky profesionálních hasičů s šesti osvědčenými generátory teplého desinfekčního aerosolu tzv. „vuvuzelami“ se zapojily ve čtvrtek 6. srpna dopoledne v areálu Konventu sester alžbětinek v Jablunkově do dekontaminace všech prostor, včetně kaple a kostela, s výjimkou klauzury. Klášter i přilehlý domov pro seniory v prvních srpnových dnech zasáhla koronavirová nákaza. Nemoc byla testy potvrzena u 32 klientů domova a 32 zaměstnanců včetně řeholních sester. Průběh nemoci je zatím mírný nebo bezpříznakový.


12 klasterdekontaJablunkov 12


„Ještě před testováním byla jedna klientka z důvodu problémů s dýcháním převezena do nemocnice. V pátek 7. 8. se vrátila zpět do domova. Momentálně tedy nemáme v nemocnici hospitalizovaného žádného klienta,“ uvedla představená kláštera sestra Imelda a dodala, že klienti a jejich rodiny jsou vděčni za to, že mohli zůstat v Jablunkově, kde se cítí doma.

„Díky Pánu Bohu se neuskutečnil převoz klientů s potvrzeným pozitivním testem do nemocnic, ke kterému mělo dojít, i když většina ‚pozitivních‘ neměla žádné nebo měla jen lehké příznaky podobné nachlazení či chřipce. Pokud by se zdravotní stav některého klienta domova zhoršil natolik, že by byl nutný jeho převoz do nemocnice, máme jasné instrukce, co v tomto případě dělat,“ upřesnila představená kláštera.

Kdo stoná, bere Paralen. Sestry podporují imunitu bylinkami

Chřipkové příznaky nemoci léčí po dohodě s lékaři Paralenem. Řeholní sestry ve své domácnosti, kde jich žije 28 a většina z nich má rovněž testy potvrzenou nemoc Covid-19, podporují svou imunitu horkým bylinkovým čajem z třapatky nachové a lichořeřišnice. „Bylinky pěstujeme na klášterní zahrádce, sušíme je nebo nakládáme do slivovice. Když přijde chřipkové období, tak ji přidáváme do horkého čaje. Teď se také takto léčíme,“ dodává sestra představená.

Radnice posílá k lékaři ty, kdo byli na pouti. Kostely jsou zavřené

Kdo nákazu do kláštera a domova pro seniory zavlekl, netuší. Jisté je, že se nyní na pozoru musí mít nejen příbuzní nemocných klientů domova pro seniory, ale také poutníci, kteří v neděli 2. srpna zavítali do areálu kláštera na tradiční pouť porciunkule. Kdo se akce zúčastnil, měl možnost se ohlásit svému lékaři a jít na testy. Po dohodě s krajskou hygienickou stanicí k tomu vyzvala jablunkovská radnice. Mezi nemocnými jsou i místní duchovní. Apoštolský administrátor diecéze Mons. Martin David proto nařídil od 7. do 14. srpna zrušit všechny veřejné bohoslužby na území farnosti Jablunkov i v dalších místech, kde místní duchovní zajíždějí.

Hasiči vydesinfikovali domov pro seniory, klášter i kostel sv. Josefa

Kompletní desinfekce celého areálu kláštera by údajně měla šíření nemoci zastavit. Den, kdy se muselo přemístit 66 obyvatel domova do náhradních prostor kostela a kláštera, byl pro sestry i klienty zatím nejnáročnější. Domem prošli dva hasiči v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry a se sluchátky či špunty do uší. Osmnáct kilo těžký generátor naplněný pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem Virkon S a benzínem vydává při provozu charakteristický zvuk. Hasiči jej za dobu jeho užívání překřtili na „Vuvuzelu“, protože jim připomíná nástroje fanoušků, které zněly před deseti lety mnoha stadiony na Mistrovství světa ve fotbale v Jižní Africe.

Biskup řeholnice povzbudil a do kláštera poslal espirátory FFP3

Klášter alžbětinek v minulých dnech získal od zástupců Moravskoslezského kraje, Diecézní charity a Biskupství ostravsko-opavského respirátory. Biskup Martin David navíc osobně sestrám zatelefonoval a povzbudil je v této nelehké situaci. „Otec biskup Martin David nám poskytl 50 respirátorů z toho 10 té nejvyšší třídy. Vděčíme mu však zejména za projevy zájmu o zajištění duchovní podpory, za jeho povzbuzení a ujištění o modlitbě,“ děkuje sestra Imelda, která má slova obdivu k pracovníkům Krajské hygienické stanice. „Pracují od rána do večera a ještě jsou k nám milé a vstřícné - poradí, povzbudí a pomohou. Jsme také vděčni lékařům, kteří nám berou telefon, konzultují se sestrami, jak postupovat, vyhoví, když je třeba napsat recept nebo žádanku, i když jsou na dovolené nebo v karanténě,“ děkuje řeholnice. Podpora do Jablunkova směřuje od dalších lidí. „Dostáváme emaily, smsky s povzbuzeními a ujištěním o modlitbě. To všechno nám pomáhá situaci lépe snášet a přijímat i projevy opačného rázu,“ podotkla představená jablunkovského kláštera.

"Kdybychom neměli naději a víru, bylo by to náročnější," říkají sestry

Důležitou podporou je však pro komunitu v současné situaci společná modlitba a víra. „Uvědomujeme si ještě více než jindy svou nesmírnou slabost. Kdybychom neměli naději na zlepšení a víru, že Pán Bůh má vše pod kontrolou, bylo by mnohem náročnější unést vše, co je s touto záhadnou nemocí spojené. Snažíme se být dobrými nástroji v Božích rukou, které s Jeho pomocí přijímají tuto těžkou milost ve spojení s Pannou Marii, jež vytrvala do konce pod křížem svého milovaného Syna. Až poté se dočkala dne vzkříšení, a pak následoval další boj za spásu duší. Na všechny, kteří nám jakýmkoliv způsobem pomáhali a pomáhají, pamatujeme v modlitbě i ve službě.“

FOTO: Hasičský záchranný sbor MSK

Pin It