Opava – Biskup Martin David si v doprovodu diecézní ekonomky Ing. Marty Hruškové prohlédl v pátek 7. července prostory části bývalé Strojní traktorové stanice v Jaktaři, které se stanou novým domovem Chráněných dílen Charity Opava. Prostory, které procházejí rozsáhlou rekonstrukcí, získala Charita Opava za zásadního přispění Biskupství ostravsko-opavského.

Hosty z biskupství provedli ředitel Charity Opava Jan Hanuš a jeho zástupce Tomáš Schaffartzik bývalou administrativní budovou i čtyřmi rozsáhlými haly se zázemím. Několikapatrová administrativní budova se stane pracovištěm šicí, tkací, vyšívací a keramické dílny a bude se zde provádět také gravírování a sítotisk. Ve čtyřech halách pak bude sídlit chráněná technická a kompletační dílna.

Na budovách finišují stavební práce a zároveň již začalo náročné stěhování. „Nejprve jsme v červenci stěhovali nové neobsazené šatní skříňky, stoly židle a obecně materiál, který nepotřebujeme,“ popisuje Tomáš Schaffartzik. „Pak jsme z důvodu velkých rozměrů a hmotnosti ještě před pokládkou dlažby přestěhovali tři keramické pece a laser,“ dodává. Hlavní část stěhování ale čeká dílny v srpnu.

V září se s novým areálem během malé interní slavnosti seznámí všichni pracovníci Charity Opava. Oficiální slavnostní otevření proběhne ve čtvrtek 8. října, kdy apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David nové prostory požehná za účasti řady hostů.

Charita Opava dnes zaměstnává více než 270 lidí, z toho je 170 občanů se zdravotním handicapem. Velká kapacita areálu umožní další rozvoj zaměstnávání zdravotně handicapovaných, kterému dosud bránily nedostatečné prostory.

Převzato z webových stránek Charity Opava.

Snímek: Ivo Mludek

 

Pin It