Ruda u Rýmařova - Obrázky znázorňující různá neštěstí, z nichž jejich aktéři vyvázli se zdravou kůži, nacházíme na různých poutních místech ve světě. Bavorský Altöting je jimi doslova ověšen. Lidové kresby dokumentují pády z koně, převrácené traktory, hořící domy i vojáky krčící se v zákopech. Na zdi poutního kostelíka je lidé zavěsili s vděčnosti za záchranu z této krizové situace. Podobné svědectví uchovávají i v poutním kostele Panny Marie Sněžné v Rudě u Rýmařova.


RudaObraz


Splašené koně a pád kočáru s rychtářem do rokle

Místo stovek obrázků však na zdi visí jen jeden. Připomíná historickou dopravní nehodu, která se nedaleko obce stala v roce 1755. Jejími aktéry byli uničovský rychtář Ferdinand Georg Gröschelsberger a jeden uničovský radní, jehož jméno se nedochovalo a jejich kočí. Bryčka tažená koňmi se jim cestou k rudskému mlýnu pod Rešovskými vodopády vymkla z opratí. Splašené koně je stáhly z cesty a  vůz s osádkou spadl do rokliny. Oba cestující nehodu jako zázrakem přežili. To stačilo k tomu, aby v zapadlém koutu Rýmařovska dodnes stálo barokní poutní místo.

Rychtář Gröschelsberger, jako velký ctitel Panny Marie Sněžné, s vděčností za záchranu svého života nechal v místě nehody vystavět kostel. Stavbu zahájil ještě v roce 1755 a trvala tři roky. Poutnímu kostelu navíc daroval obraz Matky Boží ad nives, kopii z kostela Santa Maria Maggiore, která byla údajně namalována v Římě.

Kostel doplnila barokní křížová cesta s Kalvárií

Až do doby postavení kostela Panny Marie roku 1758 byla v Rudě pouze zvonička, jejíž zvon měl letopočet 1583. Na místě dnešního kostela byla do roku 1755 zahrada a místo fary stála dříve myslivna. Tam kde je dnes škola stával panský dům uničovské vrchnosti. Jen hřbitov je stále tam co býval ještě před památnou nehodou.

Než zakladatel kostela 1. března 1765 zemřel, připojil s manželkou Kunigunde ke kostelu významnou nadaci a zajistili živobytí pro kněze a zázemí pro poutníky. Před svou smrtí ještě začal s budováním křížové cesty se 14 sousošími s monumentálním sousoším Ukřižování.

Křížová cesta začíná od kostela Panny Marie Sněžné a končí na nedalekém Křížovém vrchu (Kalvárii). Její dokončení proběhlo kolem roku 1760 dosud neidentifikovatelnou sochařskou dílnou a zachovala se téměř v původním stavu. I dnes patří tato křížová cesta mezi vyhledávané turistické destinace.

Pouť k Panně Marii Sněžné v neděli 2. srpna

Obec na Rýmařovsku ožívá každoročně slavnou poutí k Panně Marii Sněžné. Letos její termín připadá na neděli 2. srpna a v kostele se budou sloužit dvě mše svaté. První bude v 9.00 hodin celebrovat rýmařovský farář a děkan bruntálského děkanátu P. Mgr. ICLic. František Zehnal ThD. Hlavní poutní mši svatou v

11.00 hodin bude sloužit pozvaný host P. Mgr. Václav Dolák, který je děkanem ve Svitavách. Po bohoslužbě tradičně ve 12.00 hodin následuje pobožnost křížové cesty po jednotlivých zastaveních, která začínají u kostela a vedou až na Křížový vrch.

Penzion U křížové cesty na bývalé faře

Vedle poutního kostela Panny Marie Sněžné funguje již druhou turistickou sezónu penzion U křížové cesty. V rekreační objekt se proměnila stará fara a biskup Martin David jej požehnal při loňské poutní slavnosti. Penzion poskytuje ubytování ve čtyřech samostatných pokojích s celkovou maximální kapacitou 20 osob. Pronajmout lze buď celý objekt nebo i jednotlivé pokoje. Na pokojích jsou kromě běžného vybavení k dispozici umyvadla. Sprchy a toalety jsou společné. K dispozici je dále společenská místnost, jídelna a plně vybavená kuchyň. Více k pronájmům najdete na webu www.cirkevnituristika.cz. Na Rýmařovsku je k dispozici také Penzion Johannes ve Staré Vsi u Rýmařova. 

Pin It