Vidly – Nové ubytování v Jeseníkách s romantickým názvem Chata LYRA je připraveno přijmout první hosty. Ve čtvrtek 2. 7. LYRU v malé obci Vidly požehnal biskup Martin David. Do nádherné přírody si může přijet odpočinout až 10 lidí, pro které jsou připraveny čtyři pokoje, kuchyň spojená se společenskou místností a venkovní posezení.

Vzniku LYRY předcházela usilovná práce zaměstnanců Odboru hospodářské správy majetku, kteří biskupa Martina a další hosty s oprávněnou hrdostí bývalou chatou pro lesní dělníky provedli. Původně zcela zdevastovanou budovu, v níž se její poslední obyvatelé nerozpakovali vyříznout z „hospodárných“ důvodů do jedné ze stěn díru (aby se jim do místnosti vešel velký stroj) a jež pak dalšího půldruhého roku neobývaná chátrala, přeměnili v krásné a příjemné místo.

Slavnostního otevření se zúčastnili rovněž jejich kolegové z biskupství a Biskupských lesů. Přivítala je Pavlína Pěknicová, manažerka ubytovacích zařízení, která se podílela na finiši projektu. „Největší poděkování patří Tomáši Szturcovi, protože vedl stavbu od začátku až do konce a mně se s ním moc dobře spolupracovalo. Já jsem mu říkala, co se mi líbí, a on mi říkal, jestli je to realizovatelné a proveditelné. Doufáme, že se tady bude hostům líbit a budou objekt využívat,“ vyzdvihla práci svých spolupracovníků.

Při žehnání chaty, která prošla kompletní rekonstrukcí, poprosil biskup Martin, aby chata sloužila k dobru těch, co zde budou prožívat chvíle rekreace a odpočinku. Přečetl úryvek z Markova evangelia: „Apoštolové se shromáždili kolem Ježíše a vypravovali mu všechno, co dělali a činili. Řekl jim: ‚Pojďte i vy někam na opuštěné místo a trochu si odpočiňte‘. Pořád totiž přicházelo a odcházelo tolik lidí, že neměli ani čas se najíst.“ Ve své promluvě pak na tento úryvek biskup navázal: „To je jedno z nejkrásnějších pozvání k odpočinku, které v Písmu svatém máme.“ Poté pohovořil o významu slova „lyra“ jako o strunném hudebním nástroji, jehož tóny doznívají v lidské duši, i jako o souhvězdí na obloze. „Přeji všem, kteří na toto místo přijedou, aby chvíle strávené tady rozeznívaly struny v jejich duši a aby je chvíle prožité tady vybízely k pohledu vzhůru k Tomu, který je tvůrcem vesmíru a dárcem života.“

Zájemci mohou již tyto prázdniny prožít dovolenou v malé obci Vidly uprostřed krásné přírody. Ubytování si mohou objednat u Pavlíny Pěknicové, +420 731 625 715, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Fotogalerie: Lena Labajová/Člověk a Víra

Celou fotogalerii naleznete zde.

 

Pin It